Australska, američka i filipinska vojska simuliraju zauzimanje otoka blizu Južnog kineskog mora

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

Australske i filipinske snage, uz potporu američkih marinaca, vježbale su ponovno preuzimanje otoka koji su zauzele neprijateljske snage u velikoj vojnoj vježbi u petak na sjeverozapadnoj filipinskoj obali okrenutoj prema spornom Južnom kineskom moru. Predsjednik Ferdinand Marcos Jr. i gostujući australski ministar obrane Richard Marles promatrali su simulirano iskrcavanje na plažu, napade i ubacivanje helikoptera u bazu filipinske mornarice u kojoj je sudjelovalo 1200 Australaca, 560 Filipinaca i 120 američkih marinaca, prenosi AP.

Tri zemlje su među najglasnijim kritičarima kineskih sve agresivnijih i konfrontirajućih akcija u spornim vodama, ali filipinska vojska je rekla da Peking nije bio zamišljena meta borbenih vježbi, koje su bile najveće dosad između Australije i Filipina. “Ovo je važan način na koji se pripremamo za bilo kakvu mogućnost napada i s obzirom na velik broj događaja koji potvrđuju nestabilnost regije”, rekao je Marcos na konferenciji za novinare nakon borbenih vježbi.

Marles je na odvojenoj tiskovnoj konferenciji sa svojim filipinskim kolegom Gilbertom Teodorom Jr. rekao da su vojne vježbe bile usmjerene na promicanje vladavine prava i mira u regiji. “Poruka koju želimo prenijeti regiji i svijetu vježbom ove vrste je da smo dvije zemlje predane globalnom poretku temeljenom na pravilima”, rekao je Marles. “Mir se održava kroz zaštitu globalnog poretka temeljenog na pravilima i njegove funkcionalnosti diljem svijeta i, zapravo, diljem svijeta vidimo da je taj poredak pod pritiskom”, rekao je Marles.

Nakon sastanka na marginama borbenih vježbi, Marles i Teodoro rekli su u zajedničkoj izjavi da će nastaviti s planovima za zajedničke patrole u Južnom kineskom moru. “Obvezali smo se proširiti neke od naših bilateralnih aktivnosti u budućnosti kako bismo uključili druge zemlje predane održavanju mira i sigurnosti u našoj regiji”, rekla su njih dvojica. Ponovno su potvrdili potporu presudi arbitražnog suda u Haagu iz 2016. prema Konvenciji UN-a o pravu mora koja je uvelike poništila kinesko tumačenje da ima pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more i potvrdila kontrolu Filipina nad resursima u zoni od 200 milja isključive gospodarske zone.

Kina je odbila sudjelovati u arbitraži suda i nastavlja prkositi presudi. U najnovijem rasplamsanju sporova, brod kineske obalne straže upotrijebio je vodeni top 5. kolovoza kako bi pokušao blokirati filipinsku opskrbu jedne hridi gdje su stacionirane filipinske trupe. Australija i SAD izrazili su snažnu potporu Filipinima i izrazili snažnu zabrinutost zbog postupaka brodova kineske obalne straže. Washington je ponovno upozorio da je dužan braniti Filipine, svog najstarijeg ugovornog saveznika u Aziji, ako filipinske snage, brodovi i zrakoplovi budu napadnuti, uključujući i u Južnom kineskom moru.

Dva filipinska opskrbna broda uspjela su proći kinesku blokadu u utorak u napetom sukobu. Kina je upozorila SAD da se ne miješaju u, kako kažu, azijski spor. Washington je rekao da će nastaviti s patroliranjem spornih voda kako bi promicao slobodu plovidbe i prelijetanja. Osim Kine i Filipina, Vijetnam, Malezija, Bruneji i Tajvan imaju preklapajuće teritorijalne zahtjeve u plovnom putu, potencijalnoj azijskoj žarišnoj točki koja je također postala delikatna fronta u američko-kineskom rivalstvu.

 

geopolitika.news / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)