U PADU ZRAKOPLOVA / Uz Prigožina poginuli i njegovi najbliži suradnici Dmitrij Utkin i Valerij Čekalov

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

Pored Jevgenija Prigožina, šefa paravojne formacije Wagner, u privatnom avionu koji se srušio u Tverskoj oblasti u blizini Moskve bio je i Dmitrij Utkin, njegova desna ruka, potvrdila je Rosavijacija, prenosi BBC.

Dmitrij Utkin je operativni zapovjednik Wagner grupe, za koga se navodi da je bio suosnivač organizacije. Bio je visoki časnik ruske vojske, dobio je nekoliko Ordena hrabrosti i bio je u redovnoj vojsci do 2013. godine.

Pretpostavlja se i da je po njegovom kodnom ili „pozivnom“ imenu koje je imao u Vojsci Rusije – Wagner, jedinica dobila ime. Kao godina kada je osnovana, uzima se 2014. godina. Njen primarni zadatak je bila podrška ukrajinskim separatistima u Ukrajini, kao i borba za interese Rusije i njenih saveznika širom Afrike i Bliskog istoka. Sudjelovala je i u sirijskom građanskom ratu na strani predsjednika Bashara al-Asada.

Važio je za velikog ruskog nacionalistu, za koga se pričalo da ima nacističke tetovaže na svom telu.

U srušenom avionu bio je i Valerij Čekalov, šef službe osiguranja u Wagner grupi.

Čekalov je bio odgovoran za sva kretanja Prigožina, transportnu logistiku i jedini je točno znao kad i gdje se Prigožin nalazi.

On je javnosti postao poznat prošle godine, kada su mu većina zapadnih država, koje podržavaju Ukrajinu, zbog rata i podrške Rusiji uvele sankcije.

Podsjetimo, spasilačke službe su priopćile da su pronađena tijela svih deset putnika. Osim spomenutih, prema navodima ruske Federalne agencije za zračni promet, na popisu putnika su bili još: Propustin Sergej, Makarijan Evgenij, Totmin Aleksandr, Matusev Nikolaj.

Među članovima posade bili su pilot Levšin Aleksej, kopilot Karimov Rustam i stjuardesa Kristina Raspopova.

Podsjetimo, u zrakoplovu Embraer, koji je bio na putu iz Moskve za Sankt Peterburg, a koji se srušio danas, bilo je sedam putnika i tri člana posade, javila je agencija TASS. Na listi putnika su se nalazili Jevgenij Prigožin i Dmitrij Utkin.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)