MINISTAR PRAVDE BIH BUNOZA/Zakoni o VSTV-u i slobodi pristupa informacijama početak ozbiljne reforme pravosuđa

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza kazao je da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas usvojio dva važna europska zakona, izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) BiH koje je predložilo Vijeće ministara BiH te Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH.

Ministar je izrazio nadu da će oba zakona dobiti podršku i u Domu naroda, jer kako ističe, ta dva zakona predstavljaju početak ozbiljne reforme pravosuđa.

Izrazio je zadovoljstvo što su uz usvojene izmjene, uvažena i dva amandmana. Prvi amandman, istaknuo je, tiče se transparentnosti objave podataka o srodnicima tužitelja i sudaca koji rade u pravosuđu, odvjetničkom uredu, pravobraniteljstvu i notarijatu.

Drugi se, dodao je, tiče dodatne provjere imovine, s obzirom na to da su postojale određene kritike da je onemogućena dodatna provjera.

– Što se tiče integriteta, trenutno u Zakonu o VSTV-u ima samo jedna rečenica koja se odnosi na integritet. Prema izmjenama, ima 10 članova i 65 stavki koji reguliraju provjeru imovine, dodatnu provjeru, ali i provjeru onih koji provjeravaju – pojasnio je ministar.

Govoreći o kritikama koje su upućene na taj zakon, ministar je istaknuo da je na sjednici utvrdio kako to nisu osnovane kritike, što je najbolji dokaz koliko je zakon kvalitetan.

Ministar je kazao da je usvojen i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH, ali da je odbijen amandman koji nalaže da ombudsmani obavljaju funkciju Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH.

– Naglašavam da je to protivno ustavu i Zakonu o ombudsmanima i Zakonu o upravi – dodao je.

Na kraju je zaključio kako taj zakon predstavlja početak otvaranja javne uprave prema javnosti s ciljem da ona bude transparentna.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)