Rusija uvela sankcije glavnom tužitelju Međunarodnog kaznenog suda

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

Rusija je objavila u petak da je nametnula sankcije glavnom tužitelju Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karimu Khanu koji je u ožujku izdao uhidbeni nalog protiv Vladimira Putina, a sankcionirani su i britanski ministri i novinari.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je objasnilo da nove sankcije uvodi zbog “vojne podrške” koju Londonu pruža Kijevu te zbog toga što već godinu i po dana provodi “agresivnu, neprijateljsku antirusku politiku”.

Na popis sankcioniranih pridodano je 54 britanskih državljana, objavila je ruska diplomacija.

Glavni tužitelj ICC-a Karim Khan na crnoj je listi Moskve otkako je sredinom ožujka izdao uhidbeni nalog za Vladimira Putina jer je optužio ruskog predsjednika za ratni zločin zbog “protuzakonite deportacije” tisuća ukrajinske djece tijekom sukoba Moskve i Kijeva. Moskva takve optužbe odbacuje.

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova već je stavilo Khana na popis traženih osoba u Rusiji

Nova imena na listi su “britanska državna tajnica za kulturu, medije i sport Lucy Fraser koja aktivno zagovara sportsku izolaciju Rusije. Sankcionirana je i zamjenica britanskog ministra obrane Annabel Goldie, odgovorna za isporuku oružja Ukrajini, navodi se u priopćenju.

Među sankcioniranima su i britanski novinari koji rade za BBC, Guardian i Daily Telegraph, koje Moskva optužuje da su “upleteni” u “širenje lažnih informacija” o Rusiji te za “podršku propagandnih aktivnosti” Kijeva.

Otkako je izbio sukob u Ukrajini u veljači 2022. London je jedna od vodećih zemalja koje pružaju financijsku i vojnu podršku Ukrajini, što Moskva redovito osuđuje.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)