TRAGEDIJA U AMERICI/Stižu strašna svjedočanstva s Havaja: ‘Pakao na zemlji, čudo da smo preživjeli’

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

Požari su u pepeo pretvorili cijele četvrti na zapadnoj strani američkog otoka Havaji. Lahaina je jedna od glavnih atrakcija Mauija, privlačeći dva milijuna turista na otok svake godine, ili oko 80 posto posjetitelja otoka.

Šumski požari iznenadili su većinu stanovnika i posjetitelja Lahaine kada su izbili, prisilivši neke da skoče u ocean kako bi pobjegli od pakla koji se brzo kretao.
Većina ljudi su bili turisti ili mještani iz grada Lahaina. Ydriss Nouara i njegov susjed Damon McDonough skočili su u ocean kako bi pobjegli od plamena koji je zahvatio Lahainu. Proveli su tri sata držeći se pristaništa prije nego što ih je spasio brod obalne straže.

Bio je to pakao, kaže Ydriss. “Pakao na zemlji, uistinu.” Damon, vojni veteran koji se preselio na Maui iz Kalifornije, kaže da vjeruje da je pravo čudo što su preživjeli.

Obojica su napustili svoje domove u središtu Lahaine kada su šumski požari koji su bili vidljivi na vrhu brda brzo krenuli svojim putem, javlja Sky News.

Nicoangelo Knickerbocker, 21-godišnji stanovnik Lahaine, tek se probudio iz drijemeža u utorak navečer kada je ugledao požare koji gore njegovim rodnim gradom. Njegova majka i sestra su pobjegle, dok su on i neki prijatelji otišli do susjedovih kuća, pomažući ljudima da pakiraju stvari i bezuspješno pokušavajući zaustaviti plamen vrtnim crijevima.

“Bilo je tako vruće posvuda oko mene, osjećao sam se kao da će mi se majica zapaliti”, rekao je iz jednog od četiri hitna skloništa otvorena na otoku. U skloništima je smješteno više od 2100 ljudi, piše Hawaii News Now.

Knickerbocker je čuo eksploziju automobila i benzinske crpke, te je ubrzo nakon toga pobjegao iz grada s ocem, ponijevši sa sobom samo odjeću koju su imali na sebi i obiteljskog psa. “Zvučalo je kao da se vodi rat”, rekao je.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori