PREMIJER ALBANIJE RAMA O MELONI/Visok sam 198 cm, ali kada ona progovori izgleda viša od mene

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija u brojnim stvarima prednjači u odnosu na Italiju.

Govoreći o turističkim potencijalima Rama je u intervju za La Stampu istaknuo da Albanija ima 35 posto više turista.

– Broj Talijana je impresivan i blizu pola miliona. Da, mi smo pomalo kao Italija pedesetih godina – rekao je Rama.

Albanija doživjela transformaciju

Na pitanje zbog čega je Albanija sve popularnija destinacija, premijer ove zemlje ističe kako je država doživjela transformaciju.

– Za tri ili četiri godine, konačno je došlo do promjene imidža. Do prije nekoliko godina patili smo od predrasuda koje su stvorene devedesetih godina da smo kriminalci, mafijaši, jadni migranti. Danas nam dolaze turisti, rado se druže s našim ljudima i vjetar se promijenio – kazao je Rama.

Naglasio je da se mora nadoknaditi izgubljeno vrijeme, ali da moraju biti oprezni.

– Ne želimo praviti velike greške Italije i drugih zemalja. Masovni dolasci, sami po sebi niski troškovi, mogu uništiti budućnosti i ostaviti iza sebe ekološke katastrofe – istaknuo je Rama.

Turistička vizija

Poručio je kako Albanija ima turističku viziju i za 2030. godinu.

– Imamo lokacije pod zaštitom UNESCO-a. Vizija ‘Albanija 2030’ ima turizam kao ključni cilj, ali ne želimo upasti u ‘medenu’ zamku. Današnji brojevi mogu prevariti buduće generacije. Masovni turizam nije ekološki održiv i za zaštitu prirode je potrebna ravnoteža, ali to je lakše reći nego učiniti – naglašava premijer Albanije.

“Divim joj se”

Govoreći o odnosima s talijanskim dužnosnicima, Rama je naglasio kako ima posebne odnose s premijerkom Italije Giorgiom Meloni.

– Uvijek sam imao odlične odnose sa svima. Giorgia nije za mene iznenađenje, ali jeste za euroatlantski blok. U svim međunarodnim okolnostima na nju se gleda s opipljivim poštovanjem, ima karizmu i govori prave stvari. Visok sam 198 cm, ali kada ona progovori izgleda viša od mene – rekao je Rama. Dodao je da joj se divi.

Riječi je bilo i napetostima na Kosovu i BiH.

– Postoji mnogo razloga za zabrinutost, ali do prije 10 godina bilo je nezamislivo da balkanski lideri sjede za istim stolom. Srbija se mora posmatrati drugačije. Ona ima veoma ozbiljnu prošlost kao agresor i autor je etničkog čišćenja koje mora ostaviti iza sebe – zaključio je Rama u intervjuu za La Stampu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)