(VIDEO)PREMIJER FBIH O PRVIH STO DANA RADA FEDERALNE VLADE

Vrijeme:5 min, 6 sec

 

Nikšić za rujan najavio usvajanje seta fiskalnih zakona, kako bi se rasteretilo gospodarstvo

Premijer FBiH Nermin Nikšić zadovoljan je atmosferom koja karakterizira rad vlade u prvih sto dana. Kaže da se radi o novom pristupu koji se temelji na međusobnom povjerenju, dogovoru, kompromisu i konsenzusu.

Prema njegovoj ocjeni, taj novi pristup će omogućiti brže reagiranje na brojne izazove, kao i novi reformski zamah i efikasnije djelovanje na rješavanju pitanja s kojima se građani FBiH suočavaju i koja već duže vrijeme opterećuju njihovu svakodnevicu.

O tome, kako ističe u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju Fenu, između ostalog, svjedoče i podaci o više od 500 točaka dnevnog reda, koje su nakon razmatranja, usvojene jednoglasno tijekom proteklih deset redovitih i izvanrednih sjednica Vlade Federacije BiH.

Uz optimizam koji crpi iz činjenice da su članovi Vlade spremni na novi i produktivniji način rada, federalni premijer podsjeća kako je takav pristup, uz razumjevanje i postojanje parlamentarne većine, već rezultirao konkretnim potezima – donošenjem seta energetskih zakona, koji su značajni za europski put BiH, kao i Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata na čije je donošenje ta populacija čekala gotovo tri desetljeća.

Slijedi usvajanje seta fiskalnih zakona

Premijer Nikšić, istovremeno, najavljuje intenzivniji angažman Vlade, nove zakonske projekte, uključujući set fiskalnih zakona, koji bi trebao ishoditi bolju poziciju radnika, ali i unaprijediti ambijent za gospodarstvo i uopće doprinijeti konkurentnosti gospodarskih subjekata u FBiH.

Pritom daje prednost sistemskim u odnosu na, nerijetko, iznuđena i kratkoročna rješenja.

Među prioritete ubraja i stvaranje pretpostavki za efikasniju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, a što, između ostalog, podrazumijeva primjenu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, koji je usvojen 2014. godine.

Nikšić smatra kako je, radi sagledavanja ukupnog stanja i onoga što se događalo u posljednje vrijeme, bitno naglasiti atmosferu unutar same Vlade.

Novi pristup

– Imamo jedan potpuno novi pristup i situaciju u kojoj izgrađujemo razumijevanje i međusobno povjerenje. Tijekom dosadašnjih deset redovitih i izvanrednih sjednica Vlade FBiH sa zadovoljstvom mogu istaći da su sve točke donesene jednoglasno. Naravno da to iziskuje i puno više truda, rada, dogovaranja i pripremanja sjednica, kao i točaka dnevnog reda. Nismo mi baš u svim točkama isto razmišljali i isto se ponašali. Međutim, kada imamo različite poglede i nešto što dovodi do sukobljavanja mišljenja u pojedinim točkama, onda odlučivanje odgodimo, ostavimo par dana, razgovaramo, dogovaramo ‘utežemo’ i na kraju donesemo odluke – pojašnjava Nikšić.

Istovremeno, naglašava kako je to siguran zalog za budućnost ove Vlade, navodeći kako se dugo bavio sportom i da je kao sportista svjestan da “kakva se god utakmica odigra i što god da se uradi, uvijek možete bolje”, aludirajući pritom kako uvijek ima prostora za korigiranje i za još bolje rezultate.

– Nikada nije u ovoj kombinaciji bila sastavljena Vlada FBiH. Još se navikavamo jedni na druge, razgovaramo, i što budemo više uspostavljali međusobno povjerenje i dokazivali jedni drugima da možemo vjerovati u ono što radimo, bit će sigurno još brži, efikasniji i bolji rad Vlade – precizira.

Odgovarajući na upit o tome što je planirano, a nije urađeno u proteklih 100 dana i zašto, Nikšić navodi kako iz komunikacije s građanima i predstavnicima političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu zaključuje kako je to činjenica da do kraja nije dovedena priča o promjeni uprava u javnim kompanijama, agencijama, upravama, odnosno u društvima u kojima Vlada FBiH ima većinski udio i gdje odlučuje o tome tko će biti na njihovom čelu i tko će provoditi politiku Vlade.

– To u stvari pokazuje da mi baš i nismo došli ovdje opredjeljeni samo da se bavimo kadroviranjem, ‘sječom kadrova’, nego, prije svega, da probamo usuglasiti i provoditi programe i politike oko kojih smo se dogovorili – kazao je Nikšić, navodeći kako imaju namjeru da u kompanije i gospodarska društva u kojima Vlada BiH ima većinski udio dovedu ljude koji će provoditi politiku Vlade.

Na upit u vezi s ostvarivanja radničkih prava, a što je uz neophodnost fiskalne reforme, premijer ocijenio veoma bitnim u svom ekspozeu, Nikšić naglašava kako je Vlada FBiH opredijeljenja da da’ svoj doprinos u reguliranju i zaštiti radničkih prava i prava radnika, ali i stvaranju boljeg ambijenta za poduzetnike u Federaciji BiH.

– Imali smo već niz razgovora kada je to u pitanju i nekih već viđenih situacija kroz koje smo prolazili u mome prvom mandatu premijera FBiH, poput stečajnog postupka u ‘Zraku’, razgovora sa sindikatima, radnicima ili predstavnicima radnika ‘Krivaje’, sa sindikatima rudnika u FBiH i svi su se oni uvjerili i znaju da će Vlada FBiH biti na njihovoj strani i pomagati njihove opravdane zahtjeve – napominje Nikšić.

U tom kontekstu upozorava kako se pritom mora biti svjestan da postoje i neki koji pokušavaju prosvjedima i pritiskom na Vladu ostvariti nešto što možda i nije realno.

– U svakom slučaju mi ćemo biti aktivni sudionici i tražiti načina kako radnicima stvoriti bolje uvjete rada, kako osigurati značajnija sredstva za uvezivanje radnog staža, omogućiti velikom broju radnika da ostvare svoje pravo na mirovinu koje trenutno nisu u prilici ostvariti zbog toga što im nisu uplaćeni doprinosi i nije uvezan radni staž – navodi federalni premijer.

Mišljenja je kako se na to pitanje naslanja i set fiskalnih zakona na kojem se, također, intenzivno radi.

– Formirao sam radnu grupu koja potpuno volonterski za potrebe Ureda premijera intenzivno radi na ovim zakonima. Moram reći da smo veliki posao uradili i došli do određenih rješenja koje bi trebali u narednih desetak dana izdefinirati kada su u pitanju zakon o doprinosima i smanjenje stope kako bi se rasteretilo gospodarstvo, te zakon o porezu na dohodak, kao i zakon o minimalnoj plaći koji, također, želimo u istom setu zakonskih rješenja usvojiti, čime bismo praktično i stvorili pretpostavke da zaštitimo prava radnika, ali i omogućili bolji ambijent i veću konkurentnost naših gospodarskih subjekata – smatra Nikšić.

Stava je kako će to biti jedna od ključnih reformi, navodeći kako se o tome dugo priča, odnosno da su sve vlade o tome pričale, te da je na aktuelnom sazivu da to u konačnici realizira.

U vezi s tim, ističe kako se nada da će do kraja rujna ti zakoni biti u parlamentarnoj proceduri, kako bi već naredne godine mogli stupiti na snagu, kazao je uz ostalo premijer FBiH nermin Nikšić u intervju za Fenu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)