Odgođen posjet Cholleta BiH i Kosovu; čeka ga procedura promaknuća na dužnost zamjenika ministra obrane SAD-a

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

Posjet Kosovu američkog izaslanstva sa savjetnikom u rangu podtajnika (zamjenika ministra) ministarstva vanjskih poslova SAD-a Derekom Cholletom na čelu, koji se očekivao danas i sutra, 30. i 31. srpnja, odgođen je na neodređeno vrijeme, objavilo je albansko glasilo na engleskom jeziku Albanian daily news. Razlozi ponovne odgode nisu poznati, no dovode se u svezu s Cholletovim predloženim promaknućem.

 

Po navodima nekih medija, posjet Cholleta Kosovu, koji je tu zemlju posjetio početkom godine, imao je za svrhu provjeriti i donijeti konačnu ocjenu  je „vidi li vlada Albina Kurtija SAD kao partnera u procesu normalizacije Kosova i Srbije“. Uz njega su navodno trebali biti i senator iz reda Demokrata Chris Murphy te neki članova senatskog odbora za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Jučer je objavljeno da je odgođen i očekivani posjet Cholleta te zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost Jonathana Finera Bosni i Hercegovini.

Bijela kuća objavila je prije pet dana da će Cholleta predložiti za zamjenika ministra obrane za političke poslove. Procedura njegova promaknuća vjerojatno je razlog odgode planiranog posjeta; predstoji mu kongresna provjera i preslušanje prije imenovanja u američkom gornjem domu, Senatu, koji uz predsjednika države ima glavnu riječ u vanjskoj politici SAD-a.

Ta dužnost u Pentagonu, u žarištu koje je Kina kao prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti, napustio je početkom srpnja Colin Kahl, koji je novu poziciju zauzeo u važnom institutu  – Standfordovu centru za međunarodnu sigurnost i suradnju (Stanford’s Center for International Security and Cooperation).

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)