Ministarstvo pravde BiH demantiralo napise pojedinih medija u vezi s haškim osuđenicima

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine demantiralo je danas napise pojedinih medija “da ovo ministarstvo daje legitimitet davanju jamstava da se prijevremeno na slobodu pusti osuđeni ratni zločinac Stojan Župljanin, kao i da ministar pravde ‘blokira’ upis presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)”.

– Ministarstvo pravde BiH, kao i Vijeće ministara BiH, ne daju legitimitet niti jamstva za prijevremeno puštanje na slobodu osuđenika koji su osuđeni pred MKSJ, o tomu odluku donosi Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove. Ako Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove ocijeni da su ispunjeni uvjeti za prijevremeno puštanje na slobodu, jamstva da će se postupi po zahtjevima koje nalože, daje nadležna vlada entiteta po mjestu prebivališta osuđenog, priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Iz Ministarstva pravde BiH, istodobno, ističu kako će u okviru svojih ovlasti upoznati Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove o stavovima i uznemirenosti dijela javnosti u vezi ovog slučaja, a kako bi bila donesena pravilna i pravedna odluka.

– Ministarstvo pravde BiH, ne blokira i ne opstruira upis presuda MKSJ u kaznene evidenciju. Upravo suprotno, na ovu temu smo obavili sastanak s tajnikom i predsjednicom Međunarodnog rezidualnog mehanizama za kaznene sudove, a sve s ciljem zaključivanja posebnog Memoranduma na temelju kojeg bi bili ovlašteni da presude MKSJ dostavimo nadležnim institucijama – navode iz Ministarstva, demantirajući medijske napise u vezi s tim.

Nadalje navode kako su, radi ubrzanja tog postupka, imenovali kontakt-točke, te kako aktivno s ovlaštenim predstavnicima Međunarodnog rezidualnog mehanizma nastoje usuglasiti tekst memoranduma, “budući je Međunarodni rezidualni mehanizam postavio zahtjeve pod kojim će uvjetima biti preuzeta dokumentacija te potom proslijeđena nadležnim institucijama”.

– Jučer smo dobili konačan prijedlog Memoranduma od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove s prijedlozima amandmana, te se nadamo da ćemo uskoro zaključiti memorandum. Napominjemo, pitanje upisa presuda MKSJ ministar Davor Bunoza postavio je kao prioritetno na početku svojega mandata i Ministarstvo pravde BiH aktivno postupa kako bi smo dobili konačno rješenje – navodi se u reagiranju Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)