Bećirović oteže imenovanje novih generala, dogovor ipak na vidiku

Vrijeme:2 min, 55 sec

 

(Ne)očekivano, problem pri izboru novih generala i rotacije na vodećim pozicijama stvorio je bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović

Pismo NATO-a i EUFOR-a

Naveli su to u pismu početkom srpnja zapovjednica NATO-ova stožera u Sarajevu brigadna generalica Pamela McGaha i zapovjednik EUFOR-ovih snaga u BiH general-bojnik Helmut Habermayer tražeći žurni sastanak te imenovanje novog generalskog zbora Oružanih snaga BiH upućenom Predsjedništvu BiH, piše Večernji list BiH.

(Ne)očekivano, problem pri izboru novih generala i rotacije na vodećim pozicijama stvorio je bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Rotacija, kao i imenovanje novih generala zakonska je obveza koja se dodatno pokazala potrebnom zbog odlaska u mirovinu niza visokih časnika. Prošlo je gotovo 17 mjeseci otkako je Predsjedništvo BiH trebalo završiti taj posao, no do danas stvari nisu riješene. No, doznaje se kako se razgovori o tome vode te da bi konačno to pitanje trebalo biti riješeno. Osim ako… Na čelu Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH trenutačno je general-pukovnik Senad Mašović, koji je tijekom rata bio načelnik stožera zloglasne Sedme muslimanske brigade poznate po brojnim zločinima. Njegovi zamjenici na pozicijama zaduženi za operacije su general-bojnik Ivica Jerkić, a za resurse general-bojnik Gojko Knežević. General Radovan Ilić trenutačno je zapovjednik Operativnog zapovjedništva OS BiH, a general Marko Stojčić zapovjednik u Odjelu za personal, a brigadni general Mirsad Ahmić generalni je inspektor MO BiH. Brigadni general Tomo Kolenda te brigadiri Zoran Dunović i Rusmir Mrković zamjenici su u trima sektorima. Istodobno, brigadir Zdravko Rezo zapovjednik je 4. pješačke brigade koja baštini tradiciju HVO-a, Emir Kliko Armije BiH, a Radovan Jović Vojske RS-a. Značajnom broju ovih časnika, koji su sudjelovali i u ratu te čak bili časnici u JNA, navršilo se i vrijeme za umirovljenje. Prema očekivanju, Srbin bi trebao doći na čelo Zajedničkoga stožera, bošnjačkome časniku vjerojatno idu resursi, a Hrvatu operacije. Iako su se u Ministarstvu obrane ministar Zukan Helez te zamjenici Slaven Galić i Aleksandar Goganović usuglasili oko novoga rasporeda te imena generala, dulje je sve opstruirao upravo Bećirović.

Urušavanje OS BiH

Oko toga oglasila se i Ž. Cvijanović navodeći kako, za razliku od brojnih populističkih tema koje delegira, a koje nisu u nadležnosti Predsjedništva BiH, Bećirović izbjegava one za koje je ova institucija po zakonu zadužena, a to je upravo imenovanje novih generala. – Iako je Ministarstvo obrane Predsjedništvu dostavilo potpuno usuglašen prijedlog, Bećirović je na sjednici tražio odgađanje izjašnjavanja zbog dodatnih konzultacija. Prihvatila sam, ali se ubrzo ispostavilo da je riječ o običnoj manipulaciji. Upravo je Ured bošnjačkog člana u dva navrata proglasio konzultacije neuspješnim zbog nedolaska ministra Heleza koji je u oba slučaja pisanim putem obavijestio članove Predsjedništva da je riječ o usuglašenom i jedinstvenom prijedlogu Ministarstva obrane. Bećirovićeve opstrukcije ne predstavljaju samo kršenje Zakona o obrani, na koji se često i, očigledno licemjerno, poziva, već i dodatno urušavanje OS BiH. Moguće je da Bećiroviću smeta to što, prema ovom planu, pozicija načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga pripada Srbinu – ocijenila je. Dodala je kako moguće i stranački prijepori stvaraju dodatni problem, no ne opravdavaju ovu opstrukciju s imenovanjem časnika.
Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo