AMERIKOM UPRAVLJAJU STARCI / Vođa Republikanaca gleda u prazno, predsjednik pada gdje stigne

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

Neobjašnjiva šutnja i pogled u prazno 81-godišnjeg čelnika republikanaca u Senatu Mitcha McConnella tijekom konferencije za medije u Kongresu posljednji je pokazatelj da na najmoćnijim funkcijama u Sjedinjenim Državama često sjede političari puno stariji od onih u drugim demokracijama.

McConnell je u srijedu zastao usred rečenice i idućih dvadesetak sekundi šutio, pa potom bio odveden, da bi se kasnije vratio i rekao da je “dobro“.

Bio je to posljednji u nizu događaja u kojima vodeći američki političari pokazuju znakove starosti.

Biden pada po stepenicama i pozornici, ali želi novi mandat

Američki predsjednik Joe Biden s 80 godina je najstariji čelnik SAD-a u povijesti zemlje i gotovo je dva desetljeća stariji od medijalne dobi ostalih svjetskih čelnika, objavio je Pew Research.

Njegova poodmakla dob potaknula je rasprave o tome treba li se kandidirati za drugi mandat u Bijeloj kući. Biden se u lipnju spotaknuo o vreću pijeska na pozornici, dvije godine ranije pao je penjući se u vladin zrakoplov, hoda polako i često mu se događaju lapsusi.

Ako Amerikanci na nadolazećim izborima iduće godine budu htjeli nekog mlađeg, neće se usrećiti ni s Donaldom Trumpom, trenutnim favoritom republikanaca, koji je 77-godišnjak. Reutersova anketa pokazuje da većina Amerikanaca smatra da se niti jedan od njih zbog dobi ne bi trebao kandidirati.

No aktualni predsjednik SAD nije ni u top deset trenutno najstarijih svjetskih čelnika, koje predvodi 89-godišnji predsjednik Kameruna Paul Biya. Na listi je i 87-godišnji palestinski predsjednik Mahmud Abas, kojeg u prosjeku iznimno mlada populacija Palestine također često poziva da odstupi zbog dobi.

S druge strane, Biden je mlađi od nekih članova Kongresa. Republikanski senator Chuck Grassley iz Iowe ima 89, demokratska senatorica Dianne Feinsten iz Kalifornije isto 89, a senator Bernie Sanders iz Vermonta 81 godinu.

Većina kongresnika je u sedamdesetima, a srednja dob senatora je 65.3 godina, u usporedbi s prosječnom dobi Amerikanaca od 38.8 godina.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo