Zbog intervjua “Večernjaka” s Kurtijem vučićevac napao hrvatske medije; “Večernji list” sto-posto u srbijanskom vlasništvu?

Vrijeme:3 min, 11 sec

 

“Preko hrvatskih medija Kurti nalazi pogodno tlo za svoju bolesnu i opsesivnu mržnju prema Alekandru Vučiću, birajući baš dan kada Srbi tuguju zbog masakra 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom”, izjavio je danas u priopćenju direktor Ureda za „Kosovo i Metohiju” Petar Petković.

Najtiražniji dnevnici u Hrvatskoj, „24 sata“ i „Večernji list“, u 100- postotnom su vlasništvu srpske Adria Media Grupe (AMG). O povijesti vlasništva Večernjeg lista i vlasništvu AMG-a nad desetcima tiražnih medija i magazina u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji pisao je prije dvije i pol godine Sisački informativni portal u članku „Večernji list i 24 sata u 100% vlasništvu srpske Adria Media Grupe“.

Vučićevac Petković, „ministar“ za Kosovo u srbijanskoj vladi, koje službeni Beograd i dalje smatra dijelom Srbije i ne priznaje ga kao samostalnu državu, reagirao je na Kurtijev intervju za zagrebački “Večernji list”, objavljen pod naslovom Kurti ekskluzivno za Večernji: Vučića živcira demokracija, želi postati kralj, u kojemu je čelnik kosovske izvršne vlasti istaknuo: „Kupili smo Bayraktare, udvostručili proračun za vojsku i povećali broj vojnika. Na granici su ofenzivne baze srpske vojske i zato smo jako oprezni.“ Rekao je i to da je “Vučić autoritaran lider”.

Petković je u reakciji rekao da Kurti nije ništa drugo doli “zec prerušen u lisca, koji uzalud sanja da bude vuk i Vučić”. Dodao je da je Kurti opterećen „kompleksima omalenog političara prizemnih dometa, ali s prevelikim ambicijama“.

Svoju optužbu prenio je paušalno na „hrvatske medije“, rekavši: Koliko god Kurti i hrvatski mediji „bili udruženi u hibridnom ratu protiv Srbije i Vučića, to je jasniji znak da je Srbija na pravom putu, a Srbi s Kosova još snažnije uz Vučića“. Dodao je da je više nego opasno kada se “jedan balkanski piroman naoružava skrivajući se iza nekakvih nepostojećih obrambenih razloga“, jer da mu „nitko ne prijeti, ali on prijeti da će ugroziti mir i stabilnost na prostoru cijeloga Zapadnog Balkana”.

Dio albansko-kosovske opozicije sumnjiči Kurtija da je „srpski igrač“ odnosno „agent BIA-e“ (srbijanske obavještajne službe, bivše Udbe odnosno SDS/SDB-a) te da svojim protusrpskim radikalizmom zapravo ide na ruku interesima Srbije, budući da njegovi samovoljni potezi nailaze na kritike međunarodne zajednice, koja ga navodno nastoji smijeniti, te da šteti interesima Republike Kosovo. Kao jedan od glavnih “grijeha” ističe se njegovo protivljenje formiranju zajednice općina sa srpskom većinom na sjevernom Kosovu, a što je jedna od točaka usuglašenoga Bruxelleskog sporazuma iz g. 2014. i usmenih sporazuma postignutih prošle i ove godine te uvjeta koje pred Kurtija postavljaju SAD i EU.

Kurti je u travnju 1999. bio uhićen od srbijanske policije, a potom i osuđen na 15 godina zatvora zbog „ugrožavanja teritorijalnog integriteta Jugoslavije i urote radi počinjenja neprijateljske aktivnosti povezane s terorizmom“. Pomilovan je u prosincu 2001. od tadašnjeg predsjednika SRJ Vojislava Koštunice. Po izlasku iz zatvora vratio se u Kosovo i posvetio političkom aktivizmu. Njegov Pokret „Samoodređenje“ prvi je put na izborima sudjelovao 2010. Već tada postao je treća najjača stranka. Svoje neslaganje s odlukama tadašnjih kosovskih vlasti pripadnici njegove stranke pokazivali su protestima, ali i bacanjem suzavaca na sjednicama Skupštine Kosova. Potporu birača udvostručili su na izborima 2017., a dvije godine poslije toga prvi su put dobili prigodu formirati vlast. Kurti je za predsjednika vlade izabran 3. veljače 2020., s tankom i nesigurnom većinom, a već 3. lipnja 2020. izglasovano mu je nepovjerenje. Na izvanrednim izborima iste godine „Samoodređenje“ je – zastupajući odlučan kurs prema Srbiji i zastupajući ideju ujedinjenja s Albanijom – osvojilo apsolutnu većinu glasova i mandata, a Kurti je 22. ožujka 2021. po drugi put stupio na dužnost predsjednika Vlade.

Kurti je državljanin Kosova i Albanija (dvostruko državljanstvo), pa tako sudjeluje i na izborima u Albaniji. Oženjen je Norvežankom i imaju kćer Leu. Po struci je diplomirani inženjer telekomunikacija i računarstva, diplomirao je u Prištini s izvrsnim uspjehom, a osim albanskoga govori srpski i engleski jezik.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)