SVETAC DANA”Sveti Lovro Brindiški”

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

21.srpnja

Crkveni naučitelj. Bio je istaknuti ljubitelj i štovatelj Majke Božje. U svojim propovjedima je isticao: “Srca se ne osvajaju mačem nego uvjerenjem”.

Danas slavimo sv. Lovru iz Brindisija, crkvenog naučitelja. Ovaj sveti kapucin rođen je 22. srpnja 1559. u gradu Apuliji kao Lorenzo Russo. Još kao dječak koji je ostao bez oca, primljen je među konventualske učenike i započeo humanističke nauke. Nakon majčine smrti, u dobi od 14 godina odlazi stricu u Veneciju. Ondje se upoznaje s kapucinima kojima se i pridružio. U Veroni je završio novicijat. U Padovi je započeo studij logike, a nakon toga je nastavio studij filozofije i teologije u Veneciji. Posvetio se izučavanju Biblije, a u znanju hebrejskoga jezika je zadivio i same židovske rabine.

Za svećenika je zaređen 1582. godine, ali nikad nije uz profesorski rad zanemario i pastoralno djelovanje. Bio je istaknuti propovjednik, a kao profesor teologije mogao je nastavljati svoj studij kojeg je jako volio i cijenio. U svojoj toskanskoj provinciji bio je učitelj novaka, gvardijan i provincijal, a u dva navrata i generalni definitor Reda. Dvije je godine u Rimu bio propovjednik za Židove. Lovro je 1599. godine poslan u Prag. Potom je iznova bio u Italiji, gdje je tijekom tri godine pješke obišao cijelu provinciju i skrbio za obnovu redovničkog života. Preostale godine života proveo je kao propovjednik. Krajem svibnja 1619. godine došao je u Lisabon gdje se razbolio i 22. srpnja, na svoj 60. rođendan, preminuo.

Kao propovjednik znao je isticati da za obranu kršćanskog vjerovanja nije dovoljno samo propovijedati: ‘Oružje kojim želimo braniti vjeru jest ovo: svet život njezinih propovjednika i učitelja te strpljivo podnesene muke i progonstva; srca se ne osvajaju mačem nego uvjerenjem.’ Bio je istaknuti ljubitelj i štovatelj Majke Božje, Kad je govorio o Mariji, iz njega je izbijala neka sveta vatra. Kao izraz svoje izvanredne marijanske pobožnosti ostavio je iza sebe jedno od svojih najljepših djela, svoj Mariale. To je bogata zbirka njegovih propovijedi o molitvi „Salve Regina”, o „Magnificatu”, „Zdravo Mariji” te raznih propovijedi za Gospine blagdane. 

Teološki rad sv. Lovre obuhvaćao je ne samo mariologiju, nego i druge grane. Zaslugom venetskih kapucina, sva su Lovrina pisana djela očuvana i objavljena po deset naslova u 15 svezaka. Podijeljeni su u četiri vrste: propovijedi, svetopisamske rasprave i tumačenja, vjerske prepirke, osobni i autobiografski spisi. Zbog tih djela papa Ivan XXIII. ga je 19. ožujka 1959. godine proglasio naučiteljem Crkve, davši mu naslov ‘apostolski naučitelj’.

Sretan imendan slavljenicima!

 

hkm.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)