DOGOVOR POSTIGNUT / Tunis će od EU dobiti milijune eura, zauzvrat treba spriječiti ilegalni dolazak migranata u Europu

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

Europska unija i Tunis potpisali su danas u Tunisu protokol o “cjelovitom strateškom partnerstvu” na području suzbijanja nezakonitih migracija, obnovljivih izvora energije i gospodarskog razvoja te zemlje Magreba. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora koji treba “pridonijeti zajedničkom napretku” spomenuvši “pet stupova”, među kojima i migracijsko pitanje.

Tunis je odskočna daska za tisuće migranata na putu u Europu preko Sredozemnog mora. Predsjednici talijanske vlade Giorgia Meloni i nizozemske vlade Mark Rutte pratili su europsku čelnicu nakon svojeg prvog posjeta prije mjesec dana kada su iznijeli prijedlog o ovom partnerstvu.

Riječ je o “novoj etapi važnoj za cjelovito rješavanje migrantske krize”, rekla je Meloni uputivši poziv tuniškom predsjednika Kaisu Saiedu, koji je bio u njezinom društvu, da u sljedeću nedjelju dođe u Rim na sastanak na vrhu o migracijama. Potonji je pak dao izjavu u kojoj je istaknuo dio ugovora o “približavanju naroda”.

Po riječima Meloni, partnerstvo Tunisa i EU “može biti primjer uspostave novih veza sa sjevernom Afrikom”. Rutte je pak ocijenio da će “ugovor biti koristan i EU i tuniškom narodu”, podsjetivši da je EU glavni trgovinski partner Tunisa i najveći ulagač.

U vezi s imigracijom istaknuo je da će ugovor omogućiti “bolju kontrolu nezakonite imigracije”. Ugovor predviđa pomoć vrijednu 105 milijuna eura za suzbijanje nezakonite imigracije i proračunsku pomoć od 150 milijuna eura dok Tunis pritišće dug u visini 80 posto njegovog BDP-a i nedostatak gotovog novca.

Europska trojka je u prigodi svog prvog posjeta spomenula “makroekonomsku pomoć od 900 milijuna eura” koja bi se Tunisu mogla pružiti u obliku zajma u narednim godinama. Von der Leyen je u Bruxellesu rekla da je “spremna pružiti tu pomoć čim se ispune uvjeti”.

Ta je “pomoć” EU uvjetovana dogovorom Tunisa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom kreditiranju fonda, o čemu se dvije strane mjesecima ne mogu dogovoriti.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)