Tisak na njemačkom/sankcije za „pit bula“ Vulina

Vrijeme:2 min, 32 sec

 

Vulin na meti Washingtona

Priopćenje američkog Ministarstva financija zvuči kao optužnica protiv nekog mafijaškog bosa. Aleksandru Vulinu, šefu srbijanske tajne službe, predbacuju se ilegalna trgovina oružjem, šverc narkotika, poticanje Vulinkorupcije na najvišoj razini vlasti i umiješanost u prekogranični organizirani kriminal”, piše ugledni Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

List dodaje da je Washington zamrznuo Vulinovu imovinu u SAD-u, te da je američkim građanima i firmama dopušteno obavljati poslove i transakcije s njim samo uz posebno odobrenje. Nije, doduše, ima li Vulin takvu imovinu i poslove.

Navodi se da Amerikancima prije svega smetaju veze Vulina i kontroverznog veletrgovca oružjem Slobodana Tešića, koji je već godinama na crnoj listi SAD-a.

Švicarski list piše da je ta američka mjera podigla mnogo prašine u Srbiji – to je prvi put da je jedan dužnosnik na udaru sankcija od ere Slobodana Miloševića.

„Prozapadna oporba tražila je trenutačno otpuštanje Vulina. Predsjednik Vučić je pak u srijedu samo priopćio da se optužbe moraju ispitati. Uputio je i strelicu prema Washingtonu riječima da u Vulinovu uredu do sada nije nađen kokain, za razliku od Bijele kuće“, dodaje list.

„Zagovornik bliskosti Srbije i Rusije”

Vučić je uvjeren da pravi razlog sankcija nije nikakav kriminal, već Vulinovo držanje prema Rusiji.

„Time srbijanski predsjednik još jednom predstavlja svoju zemlju kao vječitu žrtvu Zapada. Ali Vučić nije sasvim u krivu. Jer odluka o sankcijama zbilja ima geopolitički kontekst“, piše NZZ, dodajući da su Amerikanci predbacili Vulinu da podržava ruske pokušaje destabilizacije Balkana.

„Vulin je nacionalistički huškač i zagovornik bliskosti Srbije i Rusije. I blizak je saveznik predsjednika Vučića“, piše u tekstu.

„Vučiću je stalo do ekvidistance prema Zapadu, Rusiji i Kini. Preko svog radikalnog šefa obavještajne službe dopire do nacionalističkih antizapadnih slojeva birača a da Vučić sam ne mora davati ekstremne izjave. U to spada i ideja takozvanog srpskog svijeta, koju je Vulin više puta propagirao. Koncept ima sličnosti s ruskim svijetom”, dodaje NZZ.

List podsjeća da sankcije protiv Vulina stižu u trenutku kad se „zaoštravaju konflikti” na područjima izvan Srbije koja naseljavaju Srbi. Tu se misli na korake prema „odcjepljenju” Republike Srpske koje poduzima Milorad Dodik, te napetosti na sjeveru Kosova.

„Nije služio vojsku, ali voli paradiranje u crnoj uniformi”

Još jedan švicarski list, Thuner Tagblatt, piše o sankcijama protiv Vulina navodeći da je u pitanju američka mjera Vučić Vulinprotiv „najvažnije ispostave Kremlja na Balkanu”. U tekstu se Vulina opisuje kao „čovjeka drastičnih riječi“, koji je prisiljavao migrante da kleče pred policijom i očito prisluškivao ruske oporbenjake koji su se sastajali u Beogradu.

„Zaista, Vulin djeluje kao posebni povjerenik Beograda za primitivne, rasističke ili nacionalističke istupe. Ono što šef države Vučić neće ili ne može reći, to prepušta svom vjernom slugi koji sanja o srpskom svijetu – a to je eufemizam za Veliku Srbiju”, piše list iz Thuna.

Dodaje se da „predsjednikov pit bul” nikada nije služio vojsku, ali da voli paradiranje u crnoj uniformi i vojničke poze. Podsjeća se da je karijeru počeo u JUL-u Mirjane Marković, te na slučaj kad mu je navodno „teta iz Kanade“ dala novac za stan.

 Deutsche Welle

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)