Dodik/ Neophodno je spominjati da je BiH država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda

Vrijeme:2 min, 43 sec

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka lidera stranaka u BiH u Izaslanstvu EU da je njegov primarni uvjet za bilo kakvu deeskalaciju donošenje zakona u statusu stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

“Jedan od već viđenih sastanaka u kojem se nešto kao u Bosni događa, a kao ovi ostali dolaze da nešto traže neke izlaze. Nude uvijek trivijalna rješenja, nedovoljna”, rekao je Dodik.

Dodao je da u Europskoj uniji postoje različiti procesi u kojima bi neke zemlje što moguće prije prime u EU.

“Kao što je Ukrajina i neke druge zemlje. Ovo je zgodna prilika da i kriza u BiH bude iskorištena da se paketom postavi EU zahtjev za prijem BiH u EU. Ako je to 14. principa ili neka još plus, da nam to isporuče što je prije moguće i da mi u narednih par mjeseci nešto učinimo”, rekao je Dodik.

U nastavku je govorio o mogućnosti deeskalaciji krize.

“Nešto smo se kao dogovorili o tome da u ponedjeljak tri strane dostave svoje prijedloge kako će se to deeskalirati. Mada smo mi to odmah uradili. Nemam nijedan problem s tim”, kazao je Dodik.

Ponovio je svoje stavove da je BiH “sastavljena” od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“To je neophodno u svakoj izjavi zajedničkog karaktera spominjati. To je ustavno određenje. Naravno da BiH treba garantirati teritorijalni integritet, ali je suverenitet je bitno ugrožen. Pa je sad u BIH najveće pitanje kao prije 30 godina, šta kažu stranci. To je dokaz da BiH nema suverenost”, rekao je Dodik.

“To je bazični princip organizacije same BiH. Da se njen teritorijalni integritet podrazumijeva, da suverenitet treba vratiti institucijama”, dodao je.

Objasnio je šta za njega podrazumijeva deeskalacija.

“Mi smo isto tako predložili da deeskalacija podrazumijeva da se ide ka tome da se popuni Vijeće ministara, da to nije za raspravu. Da to pitanje izbora ministra financija, prethodno rješeno, ranijom raspodjelom ministarskih nadležnosti. Hrvati i Bošnjaci su u punom kapacitetu, Srbi nisu. Treba reći da ne postoji kopredsjedatelj Vijeća ministara imenovan službeno u ovom trenutku. To bi moglo dovesti do krize Vijeća ministara ukoliko se to pitanje ne riješi brzo”, rekao je Dodik.

Tvrdi da u Trojci postoje najave da neće glasati čime riskiraju da Vijeće ministara neće moći donositi odluke i da uđe u situaciju da ne može donositi odluke što nitko ne želi.

“Imamo jasne zahtjeve koji proizilaze od 14 principa. Mi smo predložili da svih 14 prioriteta stavimo na dnevni red bez obzira koliko bilo teško, da to rješavamo. Ako to ne može, onda mogu tri pitanja, tri zakona. Pod uvjetom da to bude pod jamstvom da će biti usvojene zakonske odredbe koje reguliraju rad stranih sudaca u Ustavnom sudu”, rekao je Dodik.

Istaknuo je da će u tom slučaju biti povučen Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda u Narodnoj skupštini RS-a.

“Predložili smo da dva pitanja iz Berlinskog procesa vezano za međusobno priznavanja diploma mogu biti u tome. Ali je to sve paket, ako nema rješenja za suce Ustavnog suda onda nema ni jednog drugog rješenja. Bilo smo konstruktivni”, rekao je Dodik.

Smatra da bi SNSD-u bilo lakše riješiti neke stvari sa SDA nego sa Trojkom.”U tom pogledu očekujem da ćemo nastaviti te razgovore”, kazao je Dodik.

Autori: klix.ba, vecernji.ba

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)