Plenković komentirao aferu u HEP-u/ Prerano je da bismo donijeli bilo kakav sud o tome tko je kupovao plin

Vrijeme:4 min, 30 sec

 

Na konferenciji za novinare premijer Andrej Plenković trebao bi danas objasniti javnosti sve detalje o prodaji plina koji je HEP kupovao po četrdesetak eura, a prodavao ga po jedan eurocent.

– Jesu li tu svi koji su htjeli doći?, pitao je premijer na početku press konferenciju aludirajući na potez Zorana Milanovića koji je novinaru Jutarnjeg lista uskratio akreditaciju.

Vlada je u četvrtak ukinula obvezu HEP-a da kupuje domaći plin od Ine, budući da se na tržištu stabilizirala situacija u odnosu na vrijeme kad je donesena uredba koja je to nalagala.

– Što se tiče današnje odluke, ona ima dva bitna elementa. Od danas više ne postoji obveza Ine da plin koji se proizvodi u Hrvatskoj proda HEP-u. Drugo, napravljen je kompenzacijski mehanizam za one koji su nabavljali plin za naše tržište u odnosu na cijenu koja je regulirana metodologijom koju donosi HERA, rekao je premijer.

– Jedan od energenata čije su cijene odletjele u nebo je plin. Njega netko treba proizvesti ili ga treba kupiti na nekom tržištu. Cijene su u tom trenutku bile enormno visoke. Mi smo vidjeli da bi velik dio naših sugrađana, oko 120 tisuća ljudi tijekom zime ostalo bez opskrbe plin da Vlada nije naložila HEP-u i Ini tada mjerama kriznom tima da se sve količine koje proizvodi Ina prodaju HEP-u. Koji su bili efekti? Plin je proizveden i ostao je u Hrvatskoj. Ta je odluka imala enormnu podršku, uključujući i onu oporbe. Drugo, time smo osigurali sigurnost opskrbe, rekao je Plenković.

– S obzirom na to da je količina plina u ovom trenutku kupljena od strane Ine i HEP-a dosegla tolike razine, više nema potrebe da se sve količine plina koje proizvodi Ina kupuje od strane HEP-a. Zbog toga se donosi odluka da te obveze više nema. Druga je poruka da će se kroz verifikaciju koju će provoditi HERA omogućiti kompenzacija.

‘Još nemamo cjelovitu sliku’

Tko je kupovao HEP-ov višak plina, po kojoj cijeni i u kojim količinama te koji su gubici HEP-a?, pitali su novinari premijera.

– U ovom trenutku još nemamo tu sliku. Rekao sam da ćemo zatražiti od ministra gospodarstva da napravi cjelovitu analizu da vidimo što se dogodilo. Prerano je da bismo donijeli bilo kakav sud o tome tko je i kako kupovao, cijela procedura prodaje viškova plina je kompleksna, odgovorio je Plenković.

Dvije su kontradiktorne informacije, upozorili su novinari. Jedna je od HEP-a, koji kaže da je upozoravao Vladu i ministarstvo da se viškovi stvaraju. Druga, neslužbena informacija, jest da je ministarstvo od HEP-a primilo informaciju da oni viškove koriste za proizvodnju struje i prodaju po tržišnoj cijeni.

– Sve ćemo to vidjeti. Zahvaljujući odlukama Vlade, HEP je kupovao plin po puno povoljnijoj cijeni. Je li ovih zadnjih tjedana došlo do viškova koji su prodani po metodologiji koja postoji, to ćemo sve ispisati. Ne mogu reći da kao Vlada imamo cjelovitu informaciju o svim aspektima, rekao je premijer.

Vladine odluke su dovele, istaknuo je Plenković, da su svi građani i institucije u krizi imali priuštiv i siguran plin.

Hoće li smijeniti Barbarića i upravu HEP-a?

Na pitanje hoće li smijeniti Franu Barbarića i upravu HEP-a ako se utvrde nepravilnosti, Plenković je rekao kako će “još vidjeti”.

– Prerano je govoriti, dobro ćemo sagledati situaciju i kad budemo imali informacije onda ćemo govoriti o daljnjim koracima, poručio je.

Bespravnu gradnju šefa HEP-a ne smatra temom povezanom s aferom u HEP-u, on smatra da nemaju veze jedna s drugom.

– Jedna je stvar privatna, a druga puno šira i to ćemo ispitati. Mislim da se svi trebaju pridržavati propisa, uključujući i njega, kazao je Plenković. O viškovima plina nije komunicirao s Barbarićem.
Na pitanje kad je saznao da se plin prodaje po jedan eurocent, Plenković je rekao da je detalje saznao u petak kad se vratio iz Bruxellesa.

Plenković je rekao kako zasad nema informacije o ogromnim gubicima.

Na pitanje izgleda li ova situacija kao da je u pozadini kriminal, premijer je poručio: Ne znam.

– Zabrinjavajuće je da je došlo do viškova na koje nismo bili upozoreni jasni i na vrijeme. Sad ćemo imati vremena da u miru sve sagledamo. Sve ćemo vam reći kad budemo informirani, kaže.

Vlada se, govori premijer, mora baviti morem tema i ovo nije jedina tema.

– Vlada se bavi morem tema, moramo pridavati pozornost svim temama, a ovo je jedna od njih. Velika slika je da je HEP nabavljao plin jeftinije nego što bi ga nabavljao na tržištu, da je taj jeftinije nabavljeni plin rprodavao građanima koji ga možda u zimi ne bi imali. Odluke koje smo donijeli u krizi su bile ispravne i svrhovite. Ako je došlo do odstupanja vidjet ćemo što se i kako dogodilo, rekao je premijer.

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranih cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Troskot tvrdi da HEP od Ine nabavlja plin po cijeni od 47,60 eura po megavatsatu, a zatim ga putem Hrvatskog operatora tržišta energije opskrbljivačima prodaje znatno jeftinije, zbog čega u nekim slučajevima dnevno gubi oko 500.000 eura.

Informacije po kojima je HEP samo u lipnju na viškovima plina izgubio 10 milijuna eura u Saboru su u oporbenim redovima dočekali s kritikom, ali i traženjem odgovornosti i to ne čelnika HEP-a i Ministarstva gospodarstva nego premijera Andreja Plenkovića.

 

otvoreno.hr / Hrvatsko nebo