31. obljetnica Brigade kralja Tomislava, Milanović uručio odlikovanje

Vrijeme:2 min, 48 sec

 

Obilježavanje 31. obljetnice Brigade kralja Tomislava započelo je misnim slavljem u duvanjskoj spomen-bazilici. Na misi su sudjelovali brojni vjernici među kojima su bili članovi udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja te predstavnici civilne, političke i vojne vlasti iz BiH i RH, među kojima je bio i Predsjednik RH Zoran Milanović. Sve njih, a posebno vojnike i vojnikinje prije početka misnog slavlja pozdravio duvanjski gvardijan fra Bože Milić pozvavši na molitvu za pokojne i žive branitelje kao i njihove obitelji.

 

Fra Bože je u propovijedi naglasio da unatoč ljutnji, bijesu i nezadovoljstvu koje nekada imamo, trebamo biti u miru i blagoslovu jer tada stvari idu nabolje.

„Znali smo ratovati kad je to trebalo, ali rat, ljutnja i bijes trebaju u jednome trenutku stati. Bog sa svim ljudima ima plan, svima nama nešto želi i to veliko. Budi Kolumbo u svojoj starosti, u svojim srednjim godinama, u mirovini, otkrij nešto. Bog nam uvijek nešto otkriva, a mi toliko toga ne vidimo. Treba biti jednostavan, pošten i dobar – dodao je gvardijan zaželjevši na kraju svima dobro zdravlje duše i tijela te da radimo na dobrobit našega naroda.

Nakon svete mise u duvanjsko spomen-bazilici, program obilježavanja 31. obljetnice Brigade kralja Tomislava nastavljen je mimohodom do spomen – obilježja gdje su položeni vijenci i u paljene svijeće u sjećanje na poginule, umrle i nestale branitelje.Nakon toga uslijedila je svečana akademija na kojoj je Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović uručio odlikovanje Reda Nikole Šubića Zrinskog Brigadi Kralj Tomislav.

U svom govoru Milanović je izrazio očekivanje kako će se prestati s političkim preglasavanjem Hrvata te da će oni u “svojoj domovini” postati jednakopravni. “Živite u BiH koju nazivate svojom domovinom. Treba puno strpljenja i poniznosti, to je vaša domovina i zajedno ćemo se boriti mirnim sredstvima da vas se tretira s poštovanjem, da imate jednaka simbolička prava”, dodao je hrvatski predsjednik. Naveo je kako je to slučaj s izborom člana Predsjedništva BiH, kojega Hrvatima biraju drugi narodi. U četiri navrata hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića birali su Bošnjaci, zbog čega se inzistira na izmjeni izbornoga zakonodavstva.

Milanović je pozvao i na poštovanje uloge Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane, koji su po njemu najzaslužniji za oslobođenje Bosne i Hercegovine. “Želimo da se to zna. Ne mora se svakog dana to ponavljati kao Očenaš. Ali, bez toga BiH ne bi bilo, a ona živi s otkucajima. Ipak je ima. I opstat će”, rekao je. Poručio je kako Hrvati u ratu i danas pokazuju da će opstati i da ih se ne može iskorijeniti. Hrvatski predsjednik u subotu je odlikovao Brigadu kralja Tomislava Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) redom Nikole Šubića Zrinjskog za zasluge u operacijama koje su dovele do oslobađanja Hrvatske i zapadne Bosne. Kroz tu postrojbu prošlo je 4500 vojnika, a poginulo je 127. Ova je brigada kao dio hrvatskih snaga sudjelovala u vojnim operacijama Cincar, Zima, Skok 1, Skok 2, Ljeto, Maestral i Južni potez, koje su dovele do oslobađanja Hrvatske i Bosne i Hercegovine te završetka rata.

Predsjednik Zoran Milanović poručio je u Tomislavgradu da Hrvatska čeka Bosnu i Hercegovinu u Europskoj uniji, te je najavio da će Zagreb još snažnije nastaviti potporu tamošnjim Hrvatima kako bi postali politički ravnopravni u njihovoj domovini.

PISMO OBRAĆANJA GENERALA ŽELJKA GLASNOVIĆA U PRIGODI 30. OBLJETNICE BRIGADE KRALJA TOMISLAVA

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)