SAVJETNIK UKRAJINSKOG PREDSJEDNIKA PODOLJAK/U idućih 48 sati znat će se Putinova sudbina

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak tvrdi da će sudbina ruskog predsjednika Vladimira Putina biti poznata uskoro, u kontekstu oružane pobune Jevgenija Prigožina, čelnika Wagnerove plaćeničke vojske. “U sljedećih 48 sati definirat će se novi status Rusije”, napisao je Podoljak na Twitteru.

“Ili potpuni građanski rat ili dogovoreni prijenos vlasti ili privremeni predah prije sljedeće faze pada Putinovog režima”, napisao je Podoljak, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog. “Svi potencijalni igrači sada biraju na kojoj su strani. Tišina ruske elite zasad je zaglušujuća”, napisao je Podoljak.

Zelenski je, pak, u subotu kazao da pobuna plaćenika pokazuje “očiglednu potpunu slabost Rusije”. “A što duže Rusija drži svoje plaćenike u našoj zemlji, više kaosa, boli i problema će kasnije uzrokovati samoj sebi”, rekao je ukrajinski čelnik.

Rusija već 16 mjeseci vodi rat protiv susjedne Ukrajine. Wagnerovi plaćenici bili su u tome među najvažnijim snagama, ali sad su okrenuli protiv vlasti.

Već su zauzeli vojna skladišta i druga ključna postrojenja u Rostovu na Donu, stotinjak kilometara od ukrajinske granice, najvažnijem ruskom logističkom mjestu za rat u toj zemlji.  Navodno se slično događa i u Voronježu.

U subotu je u Moskvi proglašeno izvanredno stanje u strahu od dolaska Prigožinovih plaćenika kojih navodno ima oko 25 tisuća i odlično su naoružani. Putin je ustanak Prigožina i njegove privatne vojske nazvao izdajom i rekao da će ljudi koji stoje iza toga snositi posljedice.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo