Lukašenko nagovorio Prigožina da odustane od pohoda na Moskvu

Vrijeme:53 sec

 

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko danas je telefonski razgovarao s vlasnikom i vođom paravojne grupe „Wagner” Evgenijem (Jevgenijem) Prigožinom, koji je tada prihvatio njegov predlog da zaustavi kretanje svojih plaćenika i poduzme korake za deeskalaciju opasnih napetosti, javila je ruska agencija RIA Novosti.

Prigožin je zatim dao zapovijed svojim plaćenicima da zaustave vozila, okrenu iz natrag i vrate se u svoje baze na jugu Rusije odnosno u okupiranim dijelovima jugoistočne Ukrajine.

Kretanje konvoja vojnih vozila s tenkovima prema Moskvi te prethodno zauzimanje objekata ruske vojske u Rostovu na Donu neki su označili kao početak pokušaja vojno-političkog prevrata.

Iz službe za odnose s javnošću predsednika Belorusije naveli su da u ovom trenutku postoji nacrt prihvatljive opcije s „Wagnerom” za rješavanje krizne situacije.  Rješenje navodno podrazumijeva sigurnosna jamstva za njegove plaćeničke borce.

Razgovor je – kako je dodala Lukašenkova služba za odnose s javnošću – obavljen uz prethodnu saglasnost predsednika Rusije Vladimira Putina.

Povezano:

Tko „igra“ protiv Rusije: Prigožin sa zloglasnim plaćenicima, ili Putin i ’oligarsi’ u vrhu vojske i države?

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)