NAKON SUSRETA S XI JINPINGOM BLINKEN/ Kina je obećala da neće slati oružje Rusiji za rat u Ukrajini

Vrijeme:1 min, 1 sec

 

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u Pekingu da je Kina obnovila obećanja da neće slati oružje Rusiji za rat u Ukrajini, ali je izrazio zabrinutost zbog postupaka privatnih kineskih tvrtki, prenosi AFP.

“Mi, i druge zemlje, dobili smo uvjeravanja od Kine da ona nije i da neće pružiti smrtonosnu pomoć Rusiji za korištenje u Ukrajini. Nismo vidjeli ni jedan dokaz koji bi tome bio u suprotnosti. Međutim, ono oko čega imamo stalnu zabrinutost su kineske kompanije koje možda osiguravaju tehnologiju koju Rusija može koristiti da unaprijedi svoju agresiju u Ukrajini”, rekao je Blinken.

“Zamolili smo kinesku vladu da bude veoma oprezna u vezi s tim“, dodao je.

Inače, tijekom današnje posjete američkog državnog tajnika Pekingu SAD i Kina složile da pokušaju stabilizirati svoje intenzivno rivalstvo kako bi izbjegli ulazak u sukob, ali nisu najavili bilo kakav veliki napredak.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozdravio je “napredak” nakon rukovanja s Blinkenom u Velikoj dvorani naroda, velikom mjestu koje je obično rezervirano za pozdravljanje šefova država.

Blinken, prvi na toj funkciji koji se susreo s kineskim liderom od 2018. godine, rekao je novinarima da je pokrenuo sporna pitanja poput Tajvana, demokratskog otoka za koje Peking tvrdi da je teritorija Kine.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)