Morrison/Srpska pravoslavna crkva najmoćnija je institucija u Crnoj Gori, ali ne će uspjeti skrenuti njezinu putanju prema Srbiji i Rusiji

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

Srpska pravoslavna crkva (SPC) „po mnogo čemu je najmoćnija – tobože nepolitička – institucija u Crnoj Gori, i nastojat će utjecati na politiku, i izravno intervenirati u nju, kada je to njihov interes (usprkos tomu što dosljedno negiraju da su ’politički akteri’). Način na koji su efikasno mobilizirali toliki broj ljudi tokom litija svjedoči o njihovoj moći.“ To je u intervjuu za Aljazeeru izjavio Kenneth Morrison, profesor povijesti na Sveučilištu De Montfort i znanstveni suradnik na Londonskoj školi ekonomije (LSE).

Morrison je osim toga autor knjiga „Nacionalizam, identitet i državnost u postjugoslavenskoj Crnoj Gori“; „Crna Gora: moderna povijest“, a koautor je knjige „Sandžak: povijest. Izvješćivanje o opsadi Sarajeva i Ratni hoteli“, po kojoj je snimljen dokumentarni serijal Al Jazeere. Njegova nova knjiga, s profesorom Veskom Garčevićem, studija je o trima desetljećima odnosa Srbije i Crne Gore, a bit će objavljena sljedeće godine, navodi Aljazeera.

„Očito je da su brojne izjave koje su proizašle iz SPC u svezi s invazijom na Ukrajinu (da ne spominjemo izjave o crnogorskom identitetu) nanijele štetu imidžu Crne Gore među euroatlantskim partnerima. Put Crne Gore, koliko god težak bio, jest put prema EU-u, a s obzirom da je bilo poteškoća od kolovoza 2020., osnovna putanja ostaje. Velika većina Crnogoraca želi članstvo u EU-u, tako da ne vidim kako njihove političke elite mogu previše skrenuti s tog puta“, rekao je uz ostalo engleski znanstvenik.

On ne smatra da prosrpske snage unatoč snazi i ulozi SPC-a mogu odnijeti prevagu i skrenuti putanju Crne Gore prema Srbiji i Rusiji. Takvo mišljenje zasniva na svom tumačenju rezultata posljednjih izbora.

„Političke stranke najbliže SPC-u oslabljene su izborima. ES nije pokazao dobre rezultate kako se očekivalo, a koalicija ZBCG – u biti bivša Demokratska fronta (DF) – koji su bili glavni pokretači proruskog/anti-NATO narativa – definitivno nisu sila koja je na vlasti. Zaista, mogu se naći u opoziciji. Oni su bili koristan instrument za poraz DPS-a godine 2020. i olakšali su Đukanovićev odlazak, ali mislim da ne mogu napredovati dalje od sadašnje ppotpore. U najboljem slučaju, oni će biti jedna u nizu stranaka koje mogu biti u vladi samo kao dio koalicije u kojoj su jedan od brojnih partnera i u kojoj bi njihova sposobnost da provode svoju agendu bila ograničena“, obrazložio je svoju procjenu Morrison. Čitav intervju može se pročitati ovdje.

Povezano:

Dr. sc. Saša Mrduljaš/Zapadu ne bi trebalo biti svejedno tko upravlja Crnom Gorom

 

Aljazeera/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)