REAKCIJE VUKOJA /Napadi na HNK Mostar nisu pravno utemeljeni, političke su i nacionalističke prirode

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Ivan Vukoja, komentirao je, na zamolbu Hrvatskog Medijskog Servisa, prosvjednu šetnju koju je organizirao Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice u Mostaru zbog nastavka izgradnje HNK Mostar.

Vukoja napominje kako je više puta naglašavao kako su napadi na Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru od strane predstavnika Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, kao i od pojedinih dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) pravno potpuno neutemeljeni. Dokaz tome je, ističe, Vukoja, i činjenica da je Županijsko tužiteljstvo HNŽ u ožujku ove godine odbacilo sve navode iz kaznene prijave koju je podnio predsjednik Gradskog vijeća Mostara i visoki dužnosnik SDA Salem Marić te donijelo Naredbu o neprovođenju istrage.

Prosvjed u organizaciji Islamske zajednice zbog nastavka izgradnje HNK Mostar.

-Dakle, Županijsko tužiteljstvo i nadležna policijska tijela istražili su i provjerili svu relevantnu dokumentaciju vezanu uz gradnju HNK Mostar od 1996. godine do danas te zaključili kako je dokumentacija pravno valjana, odnosno da ne postoje bilo kakvi pravni razlozi za podizanje kaznene prijave, naglašava Vukoja.

Tvrdnja kako je objekt HNK Mostar izgrađen na vakufskom zemljištu, također je, ističe ravnatelj HNK Mostar, pravno neutemeljena jer je riječ o građevinskom zemljištu na kojem je i prije zgrade HNK Mostar bilo izgrađeno više različitih objekata, a u katastarskom arhivu Grada Mostara može se utvrditi kako je parcela na kojoj se nalazi zgrada HNK Mostar, od Austrougarske aneksije do danas, promijenila mnoštvo vlasnika. I nigdje se, naglava Vukoja, kao vlasnik ne navodi MIZ Mostar.

-Razlozi i motivi napada na HNK Mostar od strane predstavnika MIZ Mostar i pojedinih dužnosnika SDA mogu se pronaći u nekim njihovim skorašnjim javnim istupima. U jednoj od izjava navode kako nemaju ništa protiv gradnje zgrade pod uvjetom da se ne zove zgrada HNK Mostar nego nešto kao „zgrada kulturnih institucija“. U drugoj, pak, izjavljuju da se ovdje ne radi o nastavku gradnje HNK Mostar, nego o nastavku izgradnje Herceg-Bosne. Iz navedenog, očito je kako napadi na HNK Mostar nisu pravno utemeljeni već da su motivi i sadržaj ovih napada isključivo političke i nacionalističke prirode, zaključuje Vukoja.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)