Šešelj pozvao Vučića da ne popusti prozapadnom „šljamu i ološu“; Vučić: „I grobovi naši borit će se protiv ustaša!“

Vrijeme:2 min, 57 sec

 

Aleksandar Vučić posve je svjestan da „ni pod koju cijenu“ ne prepusti vlast „ovom šljamu i ološu“ koji odašilje političke zahtjeve u namjeri da se „bez ikakvih izbora dočepa vlasti“, izjavio je u nedjelju Vojislav Šešelj, četnik, osuđeni ratni zločinac i u godinama Domovinskog rata čelnik Srpske radikalne stranke, kojoj je pripadao i Vučić.

Vođa velikosrpskih radikala, kako su na udarnim mjestima izvijestili beogradski mediji, kaže da bi eventualno Vučićevo popuštanje pred napadima prozapadnog dijela opozicije značilo kraj budućnosti Srbije. „Svima je već očito da iza ovih demonstracija stoje zapadne obavještajne službe, da im je cilj Srbiju obezglaviti, podčiniti i na kraju ju zgaziti.“ On uzrok nalazi u tomu što Vučić nije nipošto htio priznati nezavisnost Kosova i što ne dopušta da Kosovo bude primljeno u Ujedinjene narode.

Kada bi Vučić popustio, to bi bio kraj ne njegove politike; ne njegove stranke, nego kraj Srbije kao ozbiljne države, dodaje Šešelj, koji je uvjeren da on ne će i ne treba popustiti. Opozicionare je nazvao „domaćim izdajnicima“, a prozvao je i „sve kolebljivce kojih vjerojatno ima i u vrhu vlasti“

„Zapad treba shvatiti da je Srbija slobodna i čvrste kralježnice, da ponosno gleda u budućnost, i da je spremna braniti sve svoje interese i srpski narod gdje god on živi… Nikad se ne može dogoditi da šljam i ološ ispliva na površinu i preuzme vlast. Ima kolebljivaca, naravno, ali te kolebljivce treba napokon podsjetiti: tko god iznutra rovari i pravi probleme, tko je u dosluhu sa srpskim izdajnicima, tko može u pogodnu trenutku napustiti svoj tabor, komu je osobna karijera važnija od budućnosti Srbije – treba pakirati kofere i izaći iz institucija sustava… pa nek’ se snalazi na toj drugoj strani koja mu je privlačnija”, odlučan je Šešelj.

Peti pro redu mnoštveni prosvjed “Srbija protiv nasilja” održan je u subotu u Beogradu. Sudionici su načinili prsten oko Predsjedništva Srbije, u kojem stoluje Vučić

A sam Vučić izdramatizirao je do ludila masovne prosvjede protiv njega, njegove politike i stanje u Srbiji kojom on autokratski vlada već 10 godina. U nedjelju je na sastanku s predsjednicom/predsjednikom vlade Anom Brnabić i najužim krugom suradnika potvrdio ono što Šešelj od njega očekuje: „Nikada i nipošto ne ću pristati na ucjene, nikada najgorima ne ću prepustiti vlast bez izbora. Nikada ne ću potpisati nikakvu tehničku ili prijelaznu vladu! Ako mene ubiju, iza mene ostaje moj brat Andrej. Ako ubiju moga brata, ostaje moj sin Danilo. Ako ubiju moga sina, ostaje moja kći Milica. Ako ubiju i nju, moju kćer, ostaje moj sin Vukan… I grobovi naši borit će se protiv ustaša!” – izjavio je nakon sastanka Vučić.

Vučić je posljednju rečenicu izgovorio izvan svakoga realnog konteksta. To što se u Srbiji događa nije ni na koji način povezano s Hrvatskom ili Hrvatima, a ni s Hrvatima muslimanima iz BiH i sa Sandžaka, potomcima obitelji čiji su se članovi borili kao ustaše, napose u Handžar-diviziji, nego je riječ o političkom obračunu među samim Srbijancima odnosno Srbima.

Vučić je ujedno najavio da će u četvrtak sudjelovati na sjednici vlade i da će tada objaviti „sudbinski važnu odluku koja će odrediti budućnost zemlje i svih nas“. Brnabićka je pak poručila je da je u svakom trenutku spremna podnijeti ostavku na mjesto predsjednice/predsjednika vlade, dodavši da predsjednik Srbije Vučić to „za sada odbija“.

Naslovna slika: Vojislav Šešelj na  primanju odličja prošle godine koji mu je dodijelila Srpska pravoslavna crkva

Povezano:

Zdravko Gavran: Što se to događa sa Srbijom i Kosovom?

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)