Kod njemačkih turista pojačan interes za ovu turističku sezonu

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Premda cijene posvuda rastu, njemački turisti ne pojačano rezerviraju turističke aranžmane za ovu sezonu godišnjih odmora, piše DW. Turoperatori tvrde da ne uočavaju porast potražnje za povoljnijim aranžmanima, upravo suprotno: „Inflacija i energetska kriza nisu rezultirali boomom jeftinih ponuda“, kaže Sven Schikarsky iz njemačkog turističkog poduzeća Dertour. Slične izjave stižu iz tržišnog lidera u Njemačkoj: koncern TUI tvrdi da ljudi sada troše više za svoj odmor.

 

Turisti, tvrdi se, sve više važnosti daju kvaliteti ponude – i to usprkos porastu cijena. Sudeći po rezultatima analize turoperatora Dertour, potražnja za hotelima iz viših kategorija (s više zvjezdica) porasla je tijekom protekle zimske sezone.

Dertour je broj dva na njemačkog turističkom tržištu i po navodima iz te kompanije, 82% turista bukiralo je između studenog 2022. i kraja veljače 2023. bukiralo za ovu sezonu hotele s četiri ili pet zvjezdica. To je devet postotnih bodova više nego u ljeto 2022, a šest postotnih boda više nego u posljednjoj zimskoj sezoni prije mjera protiv koronavirusa u 2020.

Kontrola izdataka za ljetovanje

Usprkos izraženoj želji za kvalitetom ponude, mnogi turisti ipak vrlo dobro paze na izdatke, pazi se na što se troši novac. Po navodima iz analize Dertoura, 37% turista traži all-inclusive ponude, ponude u kojima je kompletna usluga u paketu. Udio takvih vrsta aranžmana raste, u odnosu na sezonu prije tri godine narastao je za 21, a u odnosu na 2022. – za 16 postotnih bodova. Najpopularnija je turistička destinacija Španjolska, a i tijekom zimskih mjeseci vrlo su omiljeni Kanarski otoci.

I turistički koncern TUI registrira porast izdataka njemačkih turista. U ovom trenutku prosječna cijena prodanih aranžmana veća je za 5% nego prošle godine, odnosno 26% veća od ljetne sezone 2019. Šef TUI-ja Sebastian Ebel nedavno je, na prezentaciji poslovnih podataka za drugi kvartal, govorio o „snažnoj dinamici u pogledu bukiranja”, dinamici koja se, kako je dodao, mogla posebno dobro uočiti u posljednjih nekoliko tjedana. U odnosu na prošlu godinu, TUI bilježi porast broja rezervacija za ljeto od 13%. S oko 8,3 milijuna rezervacija taj se koncern nalazi otprilike na istoj razini kao u 2019., posljednjoj sezoni prije korone.

 

DW/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)