SVETAC DANA “Uzašašće Gospodinovo – Spasovo”

Vrijeme:1 min, 47 sec
 

Četrdeset dana nakon uskrsnuća slavimo svetkovinu Uzašašće Gospodinovo ili Spasovo. Slavimo zaključno otajstvo Isusova života ovdje na zemlji, Njegov uzlazak u nebesku slavu.

Danas slavimo svetkovinu Uzašašća Gospodinovog, ili kako se ona u nekim našim krajevima zove Spasovo ili Drugi Uskrs. 

Ovom svetkovinom slavimo zaključno otajstvo Isusova života ovdje na zemlji, Njegov uzlazak u nebesku slavu. Svetkovina je pomična, i slavi se četrdeset dana nakon Uskrsa i uvijek je četvrtkom, baš kao i Tijelovo. Nakon svoga uskrsnuća, Isus se četrdeset dana nastavio ukazivati učenicima, poučavajući ih i tumačeći im otajstva Kraljevstva Božjeg. Četrdesetoga dana konačno je pred učenicicima uzašao u nebesku slavu. Evanđelje po Luki kazuje nam da se to dogodilo u blizini Betanije. Prije uzašašća Isus obećava učenicima da ih neće ostaviti same, nego će im poslati Svoga Duha koji će ih braniti i voditi.

Teološka poruka današnje svetkovine je sljedeća: Isus je sa svojim ljudskim tijelom, kao čovjek, uzdignut u nebo; kao čovjek sjedi s desna Ocu kao gospodar neba i zemlje. Isusovim uzašašćem naša je pala ljudska narav najsjajnije obnovljena i očišćena, postavši dijelom Presvetoga Trojstva. Činom uzašašća dovršena je Isusova pobjeda nad grijehom i smrću. Uzašaćem Isus izmiče našim tjelesnim očima, više ga na zemlji ne vidimo u tijelu, ali ostaje vidljiv očima naše vjere. Prije odlaska Isus tješi svoje učenike obećanjem da ih neće ostaviti siročadima, i to obećanje ispunjava na blagdan Pedesetnice šaljući im Duha Svetoga.

Drugi naziv ove svetkovine je Spasovo. Njome se dovršava djelo spasenja ljudskoga roda. Ova je svetkovina stoga neraskidivo povezana s Uskrsom. Uzašašćem se dovršava uskrsno otajstvo. Kao što smo Isusovim uskrsnućem postali dionici Isusove pobjede nad grijehom i smrću, tako i njegovim uzašašćem već sada postajemo dionicima i Njegove nebeske slave.

Ovaj blagdan ima važnu poruku ne samo za naš budući, nebeski život, nego i za naš život ovdje na zemlji. Isusovim uskrsnućem i uzašašćem već smo naime spašeni, već ovdje na zemlji živimo novu, nebesku stvarnost, Kraljevstvo Nebesko. U molitvi Oče naš molimo: „Dođi kraljevstvo Tvoje“. Posvjestimo si da smo i sami, kao suradnici Božji, odgovorni  za rast i razvoj toga Kraljevstva u svojoj sredini.

 

 hkm.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)