General-pukovnik Oleksandr Sirski/Prije tri dana počela je sljedeća stranica našega rata

Vrijeme:4 min, 6 sec

 

Jesu li protuofenzivne akcije u Bahmutu uvod u skoru ukrajinsku protuofenzivu?

Informacije o masovnom raketnom napadu na Ukrajinu protekle noći na stanovit način zasjenile su izjavu zapovjednika ukrajinske kopnene vojske Oleksandra Sirskoga da ukrajinske postrojbe u nekim područjima u blizini Bahmuta provode protuofenzivne akcije. „Koristeći se aktivnom obranom, pribjegavamo protunapadnim akcijama na nekim smjerovima u blizini Bahmuta“, izjavio je general-pukovnik Sirski, koji je posjetio ukrajinske postrojbe u blizini Bahmuta i uručio im odličja. „Prije tri dana počela je sljedeća stranica našeg rata. Svojim djelovanjem doveli ste rusku vojsku u bezizlaznu situaciju, ne znaju gdje je ofenziva, a gdje je opća ofenziva, što se događa kod Bahmuta, koji su već smatrali svojim, opkoljenim. Sada je situacija potpuno drukčija“, rekao je, dodavši da se wagnerijanci u Bahmutu osjećaju kao štakori u mišolovci jer obrambene snage sa sjevera i juga nastavljaju ofenzivne akcije i pobjeđuju.

Oleksandr Siriski

Oleksandr Sirski

Američki institut za proučavanje rata (ISW) izvijestio je 13. svibnja da ukrajinske snage nastavljaju s protunapadima u području Bahmuta, procijenivši da su oslobodile gotovo 17 četvornih kilometara okupiranoga područja toga grada, u Donbasu. Bitka za Bahmut, koja neprestano traje od konca prošloga ljeta, postala je najdulja i najkrvavija u ratu u Ukrajini.

Hoće li postati ključna, za protuofenzivu koju sprema Ukrajina? Iz riječi generala Oleksandra Sirskoga, kojega se smatra najvećim herojem Bahmuta, moglo bi se tako nešto zaključiti, budući da bi oslobađanje toga gotovo potpuno srušenoga grada otvorilo ukrajinskim postrojbama put prema oslobađanju Donbasa te pristup Mariupolju, odnosno Azovskomu moru. U tiskovinama se puno pisalo kako je Bahmut pred padom. Mnogi su predlagali povlačenje ukrajinske vojske iz Bahmuta, ali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i vojno rukovodstvo imali su suprotno gledište – Bahmut treba braniti jer je od strateškoga značenja za obranu cijele Ukrajine. Pokazalo se da ukrajinski vojni vrh dobro vlada planiranjem i procesom oslobađanja.

Bahmut1

Razoreni Bahmut

O pomutnji u redovima ruskih okupacijskih snaga u području Bahmuta na svoj način svjedoči raketni napad u noći 16. svibnja 2023., kada se zračna uzbuna oglasila u čitavoj Ukrajini, a u Kijivu i kijivskoj regiji čak dva puta. Glavni zapovjednik ukrajinskih Oružanih snaga Valerij Zalužni izvijestio je da su 16. svibnja, oko 3:30, ruski osvajači napali Ukrajinu sa sjevera, juga i istoka, sa 18 različitih raketa iz zračnoga, pomorskoga i kopnenoga prostora. Šest aerobalističkih raketa, Kh-47M2 „Kinžal“, ispaljene su sa šest zrakoplova MiG-31K, devet krstarećih raketa „Kalibr“ s brodova u Crnom moru i tri rakete „Iskander“, S-400, s kopna. Po njegovim riječima svih 18 raketa uništila je PZO Oružanih snaga Ukrajine. Osim toga zabilježen je niz napada jurišnim dronovima „Shahed-136/131“, ali su i ti ciljevi uništeni.

To što je Kijiv bio u centru zračnih napada, potvrđuje s jedne strane da je ukrajinska prijestolnica prioritetna meta ruske agresije, ali i da ruski ratni stratezi na sve načine nastoje spriječiti ukrajinsku protuofenzivu.

Kijiv ukrajina 16.5.2023

Kijiv, u rano jutro 16. svibnja 2023.

Izgradnja sustava ukrajinske protuzračne obrane proteklih mjeseci, u koju svrhu je nabavljen i vrlo djelotvoran sustav „Patriot“, jedna je od glavnih pretpostavka protuofenzive. Jer, bez učinkovite protuzračne obrane ne može se računati na uspješnu protuofenzivu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski s posljednjega putovanja u Italiju, Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju vratio se s „novim obrambenim paketima“. Najjače je odjeknula spremnost Velike Britanije da sljedećih mjeseci Ukrajini pošalje stotine dronova kamikaza, izrađenih po narudžbi Kijiva. Riječ je o besposadnim letjelicama dometa više od 200 kilometara, što je dvostruko više od dometa sustava HIMARS.

Britanski premijer Rishi Sunak u veljači je obećao da će Velika Britanija isporučiti Kijivu sredstva većega dometa kako bi „potkopala sposobnost Rusije da kontinuirano napada ukrajinsku civilnu i kritičnu nacionalnu infrastrukturu i pomogla smanjiti pritisak na crtu bojišnice“.

ukrajina djecji crtez2

Crtež ukrajinskoga učenika

Iako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prije stanovitoga vremena izjavio kako za ukrajinsku protuofenzivu nisu neophodni borbeni zrakoplovi F-16, savjetnik ministra obrane Jurij Sak izjavio je kako Ukrajina planira formirati tri ili četiri eskadrile, kad od saveznika dobije 40 do 50 američkih borbenih zrakoplova F-16, kako bi zaustavila ruske koji raketama pogađaju ciljeve na velikoj udaljenosti. Po njegovim riječima „protuzračna obrana ne će biti potpuna bez borbenih zrakoplova F-16“. Kako je dodao, predsjednik Zelenski želi da pitanje borbenih zrakoplova bude na vrhu dnevnoga reda skupa G7 u Hirošimi i na skupu NATO-a u Litvi, u srpnju.

volodimir zelenski23

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Za glavnoga zapovjednika ukrajinskih Oružanih snaga Valerija Zalužnoga pobjeda u ratu s Rusijom, osim oslobađanja od osvajača ukrajinskih teritorija, znači stvaranje ultramoderne i moćne ukrajinske vojske, koja ne će Rusiji dati priliku da ponovi ovakvu agresiju. „Ukrajinska država mora učiniti sve da osigura da se ono što se dogodilo i počelo 24. veljače 2022. nikad više ne ponovi“, izjavio je Zalužni u razgovoru s ukrajinskim novinarem Dmitrijem Komarovim. Modernoj i moćnoj ukrajinskoj vojsci, o kojoj govori „željezni general“ Zalužni, neophodni su borbeni zrakoplovi, kao što je američki F-16, jer mogu predstavljati jedan od glavnih čimbenika strateškoga odgovora na rusku agresiju.

Piše:Marko Curać

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo