Francuski sud potvrdio trogodišnju kaznu bivšem predsjedniku Sarkozyju

Vrijeme:2 min, 16 sec

 

Sud je odlučio da Sarkozy može nositi elektroničku narukvicu umjesto boravka u zatvoru godinu dana. Bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju odbijena je u srijedu žalba na presudu iz 2021. za korupciju i trgovanje utjecajem na Žalbenom sudu u Parizu.

Sud mu je potvrdio kaznu od tri godine zatvora, od kojih su dvije uvjetne. Sud je odlučio da Sarkozy može nositi elektroničku narukvicu umjesto boravka u zatvoru godinu dana.

Sarkozyjev (68) mandat trajao je od 2007. do 2012. Upleten je u pravne probleme otkako je napustio dužnost.

U ožujku 2021. godine osuđen je na tri godine zatvora, od čega dvije uvjetne i jednu u kućnom pritvoru s elektroničkom narukvicom, zbog korupcije i trgovanja utjecajem preko tajne telefonske linije koja je otkrivena prisluškivanjem.

Sud je utvrdio da su Sarkozy i njegov bivši odvjetnik Thierry Herzog sklopili “pakt o korupciji” sa sucem Gilbertom Azibertom kako bi dobili i podijelili informacije o pravnoj istrazi.

Istražitelji su prisluškivali dvije Sarkozyjeve službene telefonske linije, a 2014. su otkrili i treću, neslužbenu pod imenom “Paul Bismuth” preko koje je komunicirao s Herzogom.

Sadržaj ovih telefonskih poziva doveo je do presude za korupciju 2021. Sarkozy je poricao optužbe i odmah se žalio na presudu.

Njegovi razgovori s Herzogom sada su prvi put preslušani na sudu i bili ključni u donošenju presude u srijedu.

Tužitelji su tražili tri godine uvjetne kazne za Sarkozyja, Herzoga i Aziberta. Zatražili su i da se Sarkozyja i 76-godišnjeg Aziberta suspendira s javnih dužnosti, a 67-godišnjem Herzogu zabrani rad u odvjetništvu, u periodu od pet godina.

Još dva slučaja

Takozvani slučaj “Bismuth” tek je jedan od nekoliko koji se vode protiv Sarkozyja prozvanog “hiper predsjednikom” dok je bio na dužnosti.

Sarkozyja u studenom čeka žalbeni postupak u slučaju “Bygmalion” u kojem je prvostupanjskom presudom osuđen na godinu dana zatvora.

Tužitelji su optužili Sarkozyjev tim da je potrošio gotovo dvostruko više sredstava od zakonskog ograničenja na njegovu raskošnu kampanju za reizbor 2012. godine, tako što je koristio lažne naplate tvrtke Bygmalion za odnose s javnošću. On poriče krivnju.

Francuski tužitelji zatražili su u četvrtak da mu se sudi zbog navodnog libijskog financiranja njegove izborne kampanje 2007. godine.

Francuski tužitelji za financijski kriminal rekli su da bi se Sarkozy i još 12 osoba trebali suočiti sa suđenjem zbog optužbi da su potraživali milijune eura od režima tadašnjeg libijskog vođe Moamera Gadafija za Sarkozyjevu naposljetku pobjedničku kampanju.

Sarkozy je optužen za korupciju, ilegalno financiranje kampanje i prikrivanje pronevjere javnih sredstava, ali je uvijek poricao sve optužbe.

Istražni suci moraju odlučiti hoće li se suđenje odviti ili ne.

Unatoč svim pravnim problemima, Sarkozy i dalje uživa značajan utjecaj i popularnost na desnom spektru francuske politike i njegovo mišljenje uvažava francuski predsjednik Emmanuel Macron.

 

jutarnji.hr  / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)