Papa kritizirao zakon o eutanaziji u Portugalu

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

Papa Franjo izražava ‘tugu’ zbog legalizacije potpomognutog samoubojstva na godišnjicu ukazanja u Fatimi. Izrazio je žaljenje zbog novog zakona o aktivnoj eutanaziji u Portugalu.

U subotu je, obraćajući se članicama međunarodne zajednice katoličkih žena UMOFC sa sjedištem u Španjolskoj, rekao: “Jako sam tužan danas na dan ukazanja u Fatimi jer zakon o ubijanju stupa na snagu u zemlji u kojoj se ukazala Djevica. To je još jedan korak na dugom popisu zemalja s eutanazijom.” Portugalski parlament u petak je jasnom većinom odobrio legalizaciju aktivne eutanazije. Predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa najavio je da će zakon proglasiti valjanim u roku od osam dana. Praktični katolik prethodno je dva puta stavio veto na projekt. Prema portugalskom ustavu, nakon što je dva puta upotrijebio pravo veta, predsjednik je sada dužan prihvatiti većinsku odluku parlamenta. Jasna kritika stigla je i iz Njemačke: Njemačka zaklada za zaštitu pacijenata izjavila je da ubijanje na zahtjev “nije human čin”.

“Naprotiv, eutanazija je bijeg od društvene odgovornosti za uklanjanje zlostavljanja”, rekao je Eugen Brysch, direktor Njemačke katoličke novinske agencije (KNA). Brysch je dalje rekao da sloboda i ljudsko dostojanstvo “nisu osigurani organiziranim ponudama ubijanja”. Društvo mora osigurati da živi dobiju podršku koja poštuje njihovo dostojanstvo. I doslovno: “Tamo gdje vas skrb čini siromašnima, a stare i bolesne ljude marginalizira, poštovanje prema drugima je narušeno. To nije samo slučaj u Portugalu.”

 

Kathpress – Vatikan 14.5.2023.

 

Vladimir Trkmić/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)