USPOSTAVA VLASTI U SBŽ-u se ne može bez SDA, u HNŽ-u teško, u HBŽ-u idu stranke HNS-a

Vrijeme:3 min, 15 sec

 

Izvjesno je da će potrajati provedba rezultata izbora iz listopada prošle godine, a nije isključeno da najmanje dvije županije zadesi sudbina FBiH iz 2018., kada se na izbor Vlade čekalo četiri godine

Nikšićev optimizam

– Ja iskreno vjerujem da jest. Slijedi izbor vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, pa vjerojatno i Srednjobosanskoj. Naravno da nam predstoji razdoblje u kojemu ćemo to pokušati realizirati – rekao je Nikšić upitan o nastavku provedbe izbornih rezultata po receptu kako je to napravljeno u Federaciji BiH. A to ponajprije podrazumijeva uklanjanje SDA iz vlasti, kao i njegovih satelita. Ponajprije je to nemoguće napraviti u Srednjobosanskoj županiji, a u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je takav odnos snaga da je iznimno teško, ali ne i nemoguće složiti vlast u kojoj ne bi bio SDA. S ove dvije županije, čisto zbog unutarhrvatskih političkih kalkulacija, očekuje se imenovanje i nove Vlade u Hercegbosanskoj županiji.

Sve tri ove županije zahtijevaju izbor novih vlada po kompliciranijem sustavu dvotrećinske potpore u skupštinama nego što je to slučaj s drugim županijama gdje je potrebna tek natpolovična većina. Brojke su adut SDA u središnjoj Bosni. Ta stranka tamo ima 11 od 30 ruku, a kada im se pribroje još dva zastupnika satelitske Demokratske fronte Željka Komšića, onda se dobiva apsolutno nezaobilazna situacija. S druge pak strane, HDZ BiH u toj županiji kao stranka ima devet, a HDZ 1990. još dvojicu zastupnika. Tako i ove dvije stranke postaju nezaobilazne u očuvanju interesa i uloge Hrvata. SDP BiH ima četvero zastupnika, a partnerski mu Narod i pravda još dvojicu, jednako kao i Demokratska fronta.

Kada bi se pak federalna koalicijska konstrukcija preslikala na aktualni saziv Skupštine, onda bi HDZ BiH s HDZ-om 1990. i “trojka” mogli računati na 17 ruku, a SDA pak na 13. Ako nitko od zastupnika iz SDA ili DF-a u međuvremenu nije promijenio dres, onda se dolazi do potpunog zastoja koji nije moguće riješiti. Osim da i u ovome slučaju ponovno reagira visoki predstavnik ili pak da se napravi iznimka sa SDA te onda dobije pomalo čudna situacija u kojoj bi u oporbi bila eventualno tek Demokratska fronta.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji HDZ BiH ima identičan broj mandata kao SDA u središnjoj Bosni te je jedini nezaobilazan u kreiranju nove koalicijske Vlade. I u ovoj županiji je 30 zastupnika u Skupštini. Drugi po snazi je SDA, koji ima sedam zastupnika. HDZ 1990. i SDP BiH imaju po tri zastupnika, Hrvatska republikanska stranka ima dva, jednako kao i DF, a NiP i NES po jednoga zastupnika. U županiji čije je sjedište u Mostaru vodeće stranke HNS-a BiH – HDZ BiH i HDZ 1990. – imaju s “trojkom” (SDP i NiP) osamnaest ruku, SDA je pak na granici i ima s partnerima NES-om i DF-om deset zastupnika. Prevaga bi mogli biti republikanci, odnosno Hrvatska republikanska stranka koja ima dvoje ljudi u županijskoj Skupštini.
Spojene posude

Do sada je bilo pravilo da se vlasti u Srednjobosanskoj te Hercegovačko-neretvanskoj županiji uspostavljaju po zakonu spojenih posuda i činile su ih identične stranke. No, sada su se stvari u toj formuli, zbog promjene partnera u Federaciji BiH, dodatno zakomplicirale.

U Hercegbosanskoj županiji Hrvatski nacionalni pomak ima 5, jednako kao i HDZ BiH, a HDZ 1990. ima četiri zastupnika. SDA ima dva, jednako kao SDP te SNSD, Hrvatska neovisna lista. Po jednoga zastupnika imaju dvije srpske liste. S obzirom na ulazak HDZ-a 1990. i HNP-a u vlast u Federaciji BiH, očekuje se kako će se HDZ BiH, nakon četverogodišnjeg hlađenja, ponovno vratiti u Vladu. Bošnjačku kvotu mogao bi popuniti SDP BiH, a srpsku pak SNSD.

Autor:Zoran Krešić

večernji.ba/Hrvatsko nebo