VLAISAVLJEVIĆ/Niti jednom rječju nisam negirala ratne zločine

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Nova federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlasavljević našla se na meti napada političke i medijske scene u Sarajevu, a posebno oporbenih dužnosnika iz SDA i DF. Sporna je bila njezina izjava o društvenoj rehabilitaciji osuđenika za ratne zločine po odsluženju kazne, no ministrica je za RTV Herceg Bosne kazala kako se njezina izjava zlonamjerno interpretira i da ni na koji način nije negirala pojedine zločine kako joj se inputira.

Svake godine bošnjačke političke elite sa svih razina vlasti odaju počast preminulom haaškom osuđeniku Rasimu Deliću, inače generalu Armije BiH. Činio je to između ostalih i čelnik SDA Bakir Izetbegović, ali i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. Koji se kao novi predsjednik Vlade Federacije ispričao u ime ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević zbog navedene izjave.

A upravo ovih dana ministrica Vlaisavljević zbog toga doživljava brojne napade od sarajevske političko-medijske scene. A sve se povezuje s ranijom sličnom izjavom predsjednice Federacije Lidije Bradare o odnosu s osuđenim zapovjednikom HVO-a Darijom Kordićem.

Čini se da kao i u većini slučajeva u BiH, postoje dvostruki kriteriji. A ministrica Vlaisavljević navodi kako joj se krivo i zlonamjerno interpretira stav oko pojmova društvenog uključivanja i rehalibitacije.

Analitičar Milan Šutalo navodi kako je ministirca u eteru izgovorila pravnu činjenicu da osuđenici nakon izdržane kazne imaju sva prava kao i svi drugi građani i to potkrijepljuje primjerom Fikreta Abdića, koji se, iako je također osuđen za ratne zločine, imao pravo kandidirati za gradonačelnika Velike Kladuše i nakon pobjede na izborima još uvijek obnaša tu dužnost.

On očekuje kako će se od bloka SDA-DF nastaviti zlonamjerni napadi prema novim vlastima.

Vlaisavljević je ponovila svoj nedvosmisleni stav o ratnim zločinima.

U svakom slučaju međusobni odnosi u našoj zemlji mogli bi ići na bolje tek kad se svi zločini budu tretirali jednako, a koliko god je bilo osuđenika u Haagu i na našim domaćim sudovima, toliko ima i zločina, posebno nad Hrvatima, a za koje još uvijek nitko nije odgovarao.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)