Lourdes(FOTO) Nadbiskup Vukšić slavio misu u bazilici Kraljice Svete Krunice

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

U petak, 12. svibnja, u jutarnjim satima, pripadnici Oružanih snaga i Ministarstva obrane BiH u sklopu svoga 22. vojnog hodočašća u Lourdesu sudjelovali su na euharistiji u bazilici Kraljice Svete Krunice.

Misu u crkvi Notre Dame du Rosaire de Lourdes slavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s vojnim ordinarijem u Hrvatskoj mons. Jurom Bogdanom i uz koncelebraciju 20-ak vojnih i redarstvenih kapelana te ostalih svećenika.

U prigodnoj homiliji mons. Vukšić je promišljao o misnim čitanjima o Isusovoj zapovijedi ljubavi iz Ivanova evanđelja. Pritom je istaknuo kako Isus nije došao ukinuti starozavjetni Zakon, već ga ispuniti. «Zakon i njegove zapovijedi pronalaze svoj potpuni smisao u Isusu. Krist ispunja Zakon ponajprije svojim djelima jer On na savršen način vrši Zakon i zapovijedi. No, On također ispunja Zakon svojom riječju jer Zakonu daje novi duhovni smisao i punije značenje», kazao je i dodao «dok u Starome zavjetu čitamo zapovijed ‘Ljubi bližnjega kao samoga sebe’ Krist daje toj zapovijedi potpuno značenje i jačinu ‘Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio’».

Nadbiskup je potom citirao Isusa koji je rekao kako nema veće ljubavi od polaganja života za prijatelje. «Kršćanska ljubav znači ljubiti kao što nas je Krist naučio i kao što je On činio. Za nas ljubav izvire iz Isusova boravka na zemlji iz njegovih riječi i djela. U tom smislu kršćanski ljubiti znači nasljedovati Krista u njegovim riječima i u njegovim djelima», rekao je, između ostaloga, mons. Vukšić u svojoj homiliji.

Nakon propovijedi tri para obnovila su bračne zavjete. Liturgijsko pjevanje animirali su klapa HRM-a Sv. Juraj i Policijska klapa Sv. Mihovil.

Inače, na misi su osim vojnih delegacija iz BiH i Hrvatske sudjelovali i hodočasnici iz Hercegovine.

Potom je uslijedilo odavanje počasti palim vojnicima u ratovima na trgu Esplanade, a sudjelovali su, između ostalih,  nadbiskup Vukšić, general bojnik Ivica Jerkić te zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić.

Prema programu svečano otvaranje 63. međunarodnog vojnog hodočašća u bazilici Pija X. predviđeno je u kasnim večernjim satima 12. svibnja.

 

nedjelja.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)