New York Times protiv Aleksandra Vučića

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

U nedjeljnom podlisku New York Timesa (NYT) objavljen je opširan članak pod naslovom “Predsjednik, nogometni huligani i ‘Kuća strave’ podzemlja”, u kojem dopisnik NYT-a Robert Worth dokumentirano opisuje povezanost srpskih vladajućih elita s “nogometnim huliganima”, iz čijih se redova regrutiraju zločinački (narko) karteli, koji djeluju kao virtualna produžena ruka vladajućih elita. Prikaz je napisala Višnja Starešina, a objavila Slobodna Dalmacija.

“Prati autor taj model bliskih veza političkog vodstva, nogometnih huligana i podzemlja u posljednjih tridesetak godina: od povezanosti Slobodana Miloševića sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, preko oporbenog rušenja Miloševića, koje je također započelo s ‘nogometnim huliganima’, kojima su se pridružile i pripadajuće organizirane kriminalne skupine. No naglasak je dakako na aktualnom srpskom predsjedniku Vučiću, na njegovim prethodnim bliskim vezama i kasnijem, iznuđenom policijsko-sudskom obračunu s ‘krupnim nogometnim huliganom i trgovcem kokainom’ Veljkom Belivukom, lokalno poznatijim kao Velja Nevolja, i ‘njegovom okrutnom bandom’. Zapravo R. Worth ukazuje da su i Belivuk i njegova kriminalna banda bili u najdoslovnijem smislu srpski ‘državni projekt’ nastao 2012. godine, u vrijeme kada je Aleksandar Vučić ušao u vladu preuzevši nadležnost nad sigurnosno-obavještajnim sektorom Srbije”, piše Starešina.

Pri kraju članka autor spominje i dva moguća destabilizacijska scenarija. Prvi je “da pod izlikom obrane ugroženih Srba Vučić anektira sjever Kosova, organizira bijeg Srba s ‘ugroženih područja’ u susjednim državama i potom zatraži promjenu Daytonskog sporazuma”. Drugi je “scenarij trojanskog konja: da Vučić prikrije svoje osvajačke namjere prema susjednim državama sve dok Srbija ne bude primljena u EU”. Autor krizizira i “europske birokrate”, koji su olako otvorili Vučiću put prema EU-u, previđajući koliko njegov “brend etničkog šovinizma i demagogije odjekuje tonom njegova saveznika Putina” i znači prijetnju i za tu regiju i za Europu.

Starešina iz svega ovako tumači poruku teksta i iz nje izvlači svoj zaključak: “Vučić Zapadu ne treba! U takvom političkom kontekstu, još manje treba Hrvatskoj baš sad ‘relaksirati’ odnose s Vučićevom Srbijom. Niti je potrebno Andreju Plenkoviću ići u Beograd, dok Vučićeva kriminalno-obavještajna hobotnica u punoj ofenzivi provodi projekt ‘srpskog sveta’ u Hrvatskoj. U nacionalnom bi interesu bilo da se djelima te hobotnice više posvete SOA, DORH, MUP… I svi kojih se može ticati.”

Članak V. Starešina može se u cijelosti pročitati ovdje:

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/new-york-times-vucic-je-opasan-za-europu-a-zapadu-ne-treba-1287647

 

Višnja Starešina, Slobodna Dalmacija/Hrvatsko nebo

Odgovori