Dr. Rulitz: Bleiburškim izručenjem “plaćen” ostanak Koruške u Austriji, a velik dio hrvatske historiografije goji mit o Titu

Vrijeme:1 min, 28 sec

 

Uoči svibanjske komemoracije bleiburške tragedije, novi broj Glasa Koncila  donosi intervju s austrijskim povjesničarom dr. sc. Florianom Thomasom Rulitzom, međunarodno renomiranim istraživačem zločina poraća Drugoga svjetskoga rata, izvijestila je IKA i dala kratak prikaz intervjua. Čitav intervju može se pročitati u tiskanom izdanju Glasa Koncila 17/2023. od ove nedjelje, 7. svibnja.

Slavenske antikomunističke izbjeglice, prije svega Hrvati i Slovenci, na Bleiburgu su morali platiti krvavu cijenu da bi južna Koruška ostala u Austriji – to je tek jedan od zaključaka međunarodno renomirane i nedavno ekranizirane povijesne studije „Tragedija u Bleiburgu i Viktringu“, kojoj je autor austrijski povjesničar dr. sc. Rulitz. On stoga u razgovoru za Glas Koncila tim povodom, a i povodom aktualnih obljetnica genocida nad Hrvatima iz godine 1945., upozorava da je austrijska politička ravnodušnost prema komemoraciji žrtava na Pliberškom polju u blizini Bleiburga-Pliberka posve pogrješna. „Austrijska politika nema pojma o žrtvama Bleiburga i koju one važnost imaju za Hrvatsku. Austrijski su političari također manje upoznati s mračnom stranom partizana u Jugoslaviji. Nažalost, političare savjetuju vrlo jednostrani takozvani stručnjaci i njihova vještačenja“, tvrdi sugovornik.

Rulitz razloge takvu nerazumijevanju, ravnodušnosti ili neprijateljstvu ne nalazi samo u Austriji, nego i u samoj Hrvatskoj odnosno bivšoj Jugoslaviji: „Velik dio hrvatske historiografije, koji je zapravo izrastao na komunističko-socijalističkoj doktrini, želi održati mit o Titu. Stoga ti krugovi ne žele znanstvenu analizu i izvorna istraživanja događaja iz svibnja 1945. godine i o žrtvama Bleiburga. Jer ako se provede ozbiljna istraga, trebali bi biti imenovani svi zločini… Na hrvatskim Brijunima, u Istri, Tito se i danas predstavlja i prikazuje kao heroj hrvatskoga naroda, bez ikakvih znanstvenih komentara i argumenata“, zaključioi je dr. Rulitz.

Povezano:

Nadbiskup Kutleša predvodit će misu u Maclju, fra Marko Mrše u Bleiburgu

 

IKA/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)