SZIJJARTO: Zelenskij ne može suditi ponaša li se Mađarska primjereno članici NATO-a

Vrijeme:1 min, 49 sec

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je danas da, srećom, nije ukrajinski predsjednik pozvan ocjenjivati ponaša li se Mađarska primjereno kao članica NATO-a ili ne.

Szijjarto se osvrnuo na nedavnu izjavu predsjednika Volodimira Zelenskog koji je kazao da je “mađarsko ponašanje neprimjereno jednoj članici NATO-a”.

U intervjuu za finske, švedske, danske i norveške medije Zelenski je rekao: “To je vrlo čudna situacija, može li članica NATO-a biti za Rusiju, a protiv NATO-a?”

“Srećom, nije na njemu da o tome odlučuje”, smatra Szijjarto, prenijela je mađarska novinska agencija MTI.

“Ako nam Zelenski zahvali, onda može računati na nas”

Mađari su platili izuzetno visoku cijenu za rat u Ukrajini, kazao je nadalje mađarski šef diplomacije. Brojni Mađari, pripadnici mađarske zajednice u Zakarpatju, poginuli su u ratu, napisao je na Facebooku.

“Ako ukrajinski predsjednik misli zahvaliti Mađarskoj što je primila i skrbi se za više od milijun izbjeglih iz Ukrajine te za stalnu pomoć koju šaljemo, tada oni mogu računati na nas i ubuduće”, napisao je Szijjarto.

Zelenski je u navedenom intervjuu zapitao može li članica NATO-a podržavati zemlju koju Savez naziva neprijateljem, navodi ukrajinski portal Rubryka.

“Vjerujem da je to neprimjereno ponašanje. To je moje subjektivno mišljenje. Biti saveznik nije samo riječ, ona ima i značenje. To je savez država koje dijele stajališta o sigurnosti, o vrijednostima”, rekao je Zelenski.

Orban protiv ulaska Ukrajine u NATO

Mađarski premijer Viktor Orban usprotivio se izjavi glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji je za posjeta Kijevu rekao da je Ukrajini mjesto u NATO-u.

“Ako ste de jure saveznik, a de facto radite protiv toga, ne biste trebali ocjenjivati treba li Ukrajina ući u NATO ili ne. I ne biste trebali na tom putu postavljati zapreke”, rekao je Zelenski.

Zelenski je u razgovoru također potvrdio da se priprema ukrajinska protuofenziva i izrazio uvjerenje da će biti uspješna. Naglasio je da će ishod ovisiti o samoj Ukrajini, kao i o pomoći njezinih zapadnih saveznika.

Naznačio je da bi sukob u Ukrajini mogao potrajati desetljećima te da bi bilo mudro da druge nacije sada pruže pomoć Ukrajini jer je to isplativije od eskalacije rizika od trećeg svjetskog rata.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)