Plenković o utjecaju na odluku visokog predstavnika/Schmidt samostalno donosi odluke

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

Na novinarski upit o tome je li “pomogao visokom predstavniku” da donese odluku kojom je deblokirao Federaciju BiH, koja je vladu dobila tek potkraj prošloga tjedna, sedam mjeseci nakon održanih izbora, Plenković je niječno odgovorio

Na novinarski upit o tome je li “pomogao visokom predstavniku” da donese odluku kojom je deblokirao Federaciju BiH, koja je vladu dobila tek potkraj prošloga tjedna, sedam mjeseci nakon održanih izbora, Plenković je niječno odgovorio. “Mi pratimo tu priču u bosanskohercegovačkim medijima i političkom kontekstu i političkome eteru”, kazao je dodavši da je “visoki predstavnik Schmidt samostalan u svom radu”. Hrvatski premijer u Mostaru je sudjelovao na ceremoniji otvaranja Sajma gospodarstva.

Najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića optužila je visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta da je odluku o deblokadi Federacije BiH, kojom je potvrđeno da ova stranka ostaje izvan vlasti, donio u dogovoru s premijerom Andrejem Plenkovićem. Novu vladu Federacije BiH uspostavile su stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH te grupacije koju predvodi SDP-a BiH, čiji je predsjednik i premijer Nermin Nikšić nazočio u utorak i otvaranju sajma gospodarstva u Mostaru. Premijer Plenković dodao je kako je Zagrebu važno da BiH funkcionira dobro kao država i da su funkcionalne sve njezine institucije kako bi bile u stanju provoditi reforme.

U Mostaru je boravila i srbijanska premijerka Ana Brnabić, koja je u odvojenoj izjavi za medije rekla kako ne očekuje nikakav dogovor između predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija, na sastanku koji se tijekom dana održava u Bruxellesu. Za neuspjeh je optužila kosovsku stranu.

“Nažalost, nemam nikakva očekivanja od sastanka. Ne vidim kako će se to promijeniti nakon 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. Ne vidim spremnost u Prištini”, rekla je.

Premijerka Brnabić je kazala kako Priština krši odredbe toga sporazuma počevši s održavanjem izbora koje Srbi na Kosovu ne podupiru, do smjene direktora policije regije sjever.

“Pokušavamo nastaviti biti tolerantni, čuvamo mir i kakvu-takvu stabilnost usprkos naporima Prištine da izazove destabilizaciju“, rekla je Brnabić.

U Bruxellesu se pod okriljem međunarodne zajednice danas održava sastanak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija u okviru dijaloga o normalizaciji međusobnih odnosa.

 

večernji list/  https://www.vecernji.ba/  /Hrvatsko nebo