VELIKI PRESEDAN/Kina podržala UN rezoluciju kojom se Rusija označava kao agresor

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Kina je odustala od prakse suzdržavanja od glasovanja u UN-u kada se odlučivalo o dokumentima s jakim formulacijama u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu. Ipak danas je rezoluciju Opće skupštine UN-a u kojoj je Rusija označena kao “agresor” Peking podržao.

Ruski neovisni medij The Moscow Times se poziva na informacije koje je objavilo islandsko predstavništvo pri svjetskoj organizaciji. Riječ je o dokumentu koji nosi šifru A/77/L.65 i nosi naziv “Suradnja između Ujedinjenih naroda i Vijeća Europe”. Govori o “izazovima bez presedana” s kojima se Europa suočava “nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, a prije toga na Gruziju”.

Naknada štete žrtvama ruske vojne agresije

Istovremeno, spomenuta rezolucija poziva na naknadu štete nanesene žrtvama ruske vojne agresije i na “privođenje pravdi svih krivaca za kršenje normi međunarodnog prava”.‚

Navedeni medij dodaje da su za rezoluciju, uz Kinu, glasovale Kazahstan i druge postsovjetske republike, s izuzetkom Tadžikistana i Uzbekistana koji su bili suzdržani od glasovanja. No dokument su podržale i zemlje koje ruske vlasti opisuju kao “prijateljske”, a to su Indija, Brazil i Turska.

Samo je pet država bilo izričito protiv, uz Rusiju i Bjelorusiju, Demokratska Republika Kongo, Nikaragva i Sirija. Za rezoluciju su glasovale ukupno 122 zemlje.

Dotični paragraf “izuzetno ispolitiziran”

Stalni predstavnik Ukrajine pri UN-u Serhij Kislica istaknuo je da su ruski diplomati pokušali iz spomenute rezolucije ukloniti tekst riječi “agresija”, ali u tome nisu uspjeli.

Ruska misija pri UN-u je u službenom priopćenju rekla da je dotični paragraf “izuzetno ispolitiziran” i da nema “nikakve veze s pitanjima rezolucije”. Predstavnik Rusije u UN-u Vasilij Nebenzja optužio je autore teksta da “namjerno prešućuju osmogodišnji rat Ukrajine protiv naroda Donbasa” te da je UN “ignorirao i “agresiju NATO-a na bivšu Jugoslaviju”.

 

hms.ba/ https://hms.ba/  /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)