UKRAJINSKI PREDSJEDNIK Zelenski/Imam pištolj i borio bih se do smrti da su Rusi upali u moj stožer

Vrijeme:1 min, 26 sec

 

Zelenski je u svom obraćanju javnosti u subotu navečer, ruske vojnike optužio da su jednako krivi za ratne zločine kao i njihovo vodstvo.

“Znam pucati. Možete li zamisliti naslov ‘Rusi zarobili ukrajinskog predsjednika’? To bi bilo sramotno”, rekao je Zelenski u razgovoru.

U prvim danima nakon invazije 24. veljače prošle godine ruski obavještajci pokušali su se probiti u Kijev, ali nisu uspjeli stići do Bankine ulice gdje je predsjednički ured. Druge ruske prostrojbe počele su napadati kijevska predgrađa, ali nisu daleko odmaknule. U gradu je bilo i pokušaja sabotaža.

“Da su se probili unutra, mi sada ne bi razgovarali. Nitko ne bio bio zarobljen jer bi se borili do kraja. Do zadnjega”, kazao je Zelenski. Na upit ima li pištolj i je li vježbao s njim, odgovorio je potvrdno.

U svom je, pak, tradicionalnom obraćanju javnosti u subotu navečer, ruske vojnike optužio da su jednako krivi za ratne zločine kao i njihovo vodstvo. “Ne samo zapovjednici, nego svi vi, svi ste teroristi i ubojice i svi morate biti kažnjeni”, rekao je Zelenski. “Svatko tko pilotira i ispaljuje projektile, tko održava zrakoplove i brodove koji služe za teroriziranje, svi ste suučesnici u zločinu”.
Izjava je uslijedila nakon raketnog napada na ukrajinski grad Uman u petak u kojem je ubijeno 23 ljudi. Među njima, rekao je Zelenski, bilo je šest maloljetnika. Ponovio je da treba uspostaviti poseban međunarodni sud za ruske zločine u Ukrajini po modelu nirnberških procesa protiv nacista.
Večernji list/ https://www.vecernji.ba/s /Hrvatsko nebo

Odgovori