Očekuje se da Biden objavi kandidaturu za drugi mandat

Vrijeme:2 min, 58 sec

 

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden u utorak objaviti da se natječe za drugi predsjednički mandat, ulazeći u rekordnoj životnoj dobi od 80 godina u žestoku novu kampanju za Bijelu kuću i potencijalni revanš s Donaldom Trumpom, piše francuska novinska agencija Afp.

“Ostanite na vezi”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući u ponedjeljak.

Očekuje se da će demokrat objaviti videoporuku, baš kao što je to učinio prije točno četiri godine kada je najavio svoj uspješni pokušaj da pobijedi Trumpa 2020. godine.

Nakon niza velikih zakonodavnih pobjeda i značajnih vanjskopolitičkih borbi u prve dvije godine na vlasti, Biden nema pravog protukandidata u Demokratskoj stranci.

No očekuje se da će se zbog svoje dobi suočiti sa stalnim i žestokim preispitivanjima.

Demokratski veteran imao bi 86 godina na kraju drugog mandata.

Čak i ako je liječnički pregled u veljači utvrdio da je “sposoban” za obavljanje predsjedničkih dužnosti, mnogi, uključujući i njegovu biračku bazu, vjeruju da je prestar.

Anketa NBC Newsa objavljena tijekom vikenda pokazala je da 70 posto Amerikanaca, uključujući 51 posto demokrata, vjeruje da se ne bi trebao kandidirati.

Šezdeset i devet posto svih ispitanika koji su rekli da ne bi trebao u utrku naveli su zabrinutost zbog njegove dobi kao glavni ili sporedni razlog.

Biden voli na to odgovarati: “Gledajte me” što znači da bi se glasači trebali usredotočiti na njegove političke pobjede kod kuće i njegovo organiziranje zapadnog saveza bez presedana kako bi pomogao Ukrajini da se obrani od ruske invazije.

Tijekom sljedećih godinu i pol, Biden bi imao sve prednosti obnašanja dužnosti, uz potporu ujedinjene stranke, dok republikanci tek započinju nesređenu predizbornu sezonu.

Trump, usprkos tome što je postao prvi bivši ili sadašnji predsjednik s optužbama za kazneno djelo i suočava se s istragama zbog pokušaja da poništi svoj poraz na predsjedničkim izborima 2020., uvjerljivi je republikanski favorit.

Trump je u ponedjeljak iznio vlastitu kritiku čovjeka koji ga je porazio prošli put.

“S tako katastrofalnim i neuspjelim predsjedanjem, gotovo je nezamislivo da bi Biden uopće pomislio na ponovno kandidiranje”, rekao je u izjavi.

Najvjerojatniji republikanski protukandidat 76-godišnjem Trumpu, guverner Floride Ron DeSantis, predstavlja sličnu desničarsku figuru, iako je dosta mlađi s 44 godine.

Očekuje se da će na izborima u studenome 2024. Biden zadržati Kamalu Harris, prvu crnu osobu i prvu ženu koja je postala potpredsjednica.

Biden će u utorak, kad se sastane s južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk Yeolom u Bijeloj kući, imati priliku još jednom naglasiti svoje vanjskopolitičke uspjehe.

Biden je izbore 2020. zamislio kao borbu za spas američke demokracije od Trumpa, no njegova kandidatura za drugi mandat vjerojatno će se uvelike oslanjati na to da obnavlja američku proizvodnu bazu, s radnim mjestima za srednju klasu.

U utorak bi trebao održati ekonomski govor na konferenciji sindikata koja se održava u Washingtonu, kažu u Bijeloj kući.

Iako nije događaj koji je sastavni dio izborne kampanje, predviđena tema – “kako njegovo ulaganje u američku agendu vraća proizvodnju, obnavlja srednju klasu i stvara dobro plaćena radna mjesta” – trebala bi biti u središtu poruke demokrata 2024.

Bidenov rejting nije premašio 50 posto više od godinu i pol dana.

Međutim, kad je to bilo važno uvijek je davao više.

Pristaše kažu da je iznenađujuće snažan učinak Demokratske stranke na izborima za Kongres u sredini mandata 2022. potvrdio brend Bidena.

I dok se Biden može činiti blijedim u usporedbi s Trumpom, on računa na svoj umjereni, staromodni imidž kao tajno oružje potrebno u sve ekstremnijim vremenima.

“Moj tata je uvijek govorio”, često kaže Biden. “‘Joey, ne uspoređuj me sa Svemogućim. Usporedi me s alternativom.’”

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori