Featured Video Play Icon

GENERAL JERKIĆ/ U politici treba naći isti balans kao u Oružanim snagama BiH

Vrijeme:3 min, 40 sec

 

Polog je moj favorit kao mjesto koje simbolizira Domovinski rat u BiH – rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne general-bojnik Ivica Jerkić, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH. Jerkić je to rekao u povodu 31. obljetnice Hrvatskoga vijeća obrane odgovarajući na pitanje mogu li Hrvati u BiH izdvojiti neko mjesto, datum ili događaj koji bi ih okupljao kao što Amerikanci imaju Alamo, Hrvatska Oluju i Vukovar, Ukrajina Mariupolj.

„Polog je mjesto gdje nije ispaljen niti jedan metak, niti je netko stradao. To je mjesto gdje je hrvatski narod goloruk zaustavio tenkovsku kolonu. Zaustavio je simbol tada su govorili četvrte najjače vojske na svijetu. Možete zamisliti što je bilo na drugoj strani kada su vidjeli da goloruk narod staje pred tenkove. Što su mogli zamisliti nego što će ovaj narod učiniti ako se naoruža i organizira. S Pologa je tada poslana poruka zajedništva i odlučnosti“, objasnio je general-bojnik Jerkić.

Ističe kako se prije same odluke da se uspostavi HVO dogodilo puno stvari.

 RTV HB

„U zakonskim odredbama Socijalističke Republike BiH je stajalo da ukoliko vlada ne osigura zaštitu onda se građani i građanske udruge mogu samoorganizirati i braniti se. Tu leži pravno utemeljenje HVO-a“, kazao je general-bojnik Jerkić.

Govoreći o položaju branitelja i njihovih obitelji rekao je kako su i cijenjeni i ne cijenjeni.

 RTV HB

„Danas nisu cijenjeni ni poštovani zato što ih se nepravedno povezuje s nekim tko troši novac iz državnog proračun, s nekim porocima… S druge strane cijenjeni su i poštovani jer ministarstva branitelja županija promoviraju otvaranje braniteljskih zadruga gdje se mogu promovirati, dokazivati i biti korisni svojim obiteljima i društvu. Zaboravlja se da su branitelji najzaslužniji za naš slobodan život – traže smo poštovanje, kazao je Jerkić

Dodao je kako bi Ustavni sud BiH kroz nekoliko dana trebao donijeti i odluku da se ispravi diskriminacija i nepravda prema pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, a koji bi prema sadašnjim uvjetima imali izrazito nisku mirovinu za razliku od generacija koje su prije 2018. godine otišli u mirovinu. Podsjetio je kako je ostalo oko 2300 pripadnika OS koji su bili u HVO-u i Armiji BiH.

Naglašava kako su OS BiH produkt reforme obrane te da je ključan balans koji je napravljen između nacionalnog i profesionalnog. Smatra da u politici u BiH treba naći isti balans. „Prije treba pronaći nacionalni balans, a iz njega će proizaći profesionalni, kazao je Jerkić.

Pozvao je mlade ljude da se prijave na natječaj u Ministarstvu obrane koji je u tijeku i pridruže se u OS BiH.

„Ima puno benefita. U zadnjih godinu dana financijski aspekt je značajno popravljen, a nudi se i mogućnost napredovanja u službi, dobri vojnici prelaze u kategoriju dočasnika i časnika, nudi se prilika za školovanje u svijetu, učenje stranih jezika, odlazak u misije…“, kazao je Jerkić.

Ističe kako je Prva pješačka (gardijska) pukovnija pravni sljedbenik Hrvatskog vijeće obrane.

„Ima zadaću zajedno s udrugama proisteklih iz Domovinskog rata obilježavati značajne datume, upravljati muzejom puka, da ima časničke, vojničke, dočasničke klubove te ima i mogućnost znanstveno istraživačkoga rada vezano za svoju povijest“, objasnio je general-bojnik Jerkić.

Na pitanje je li za to da BiH uđe u NATO kaže kako su u vojnom smislu na korak do NATO-a, ali kada će se to dogoditi ovisi od politike. Kaže kako istraživanja javnog mišljenja NATO-a pokazuju da stanovnici Republike Srpske nisu za to da BiH ide u NATO.

„Mi moramo raditi na tome da naš vojnik bude u standardu NATO-a, a to znači da bude s najboljom opremom, naoružanjem, da razumiju procedure, da zapovjednici govore engleski i slično, kazao je Jerkić.

Govoreći o muzeju rekao je kako su u tijeku radovi na obnovi zgrade Vojnog muzeja Prve pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH u vojarni „Stanislav Baja Kraljević“ u Mostaru, general-bojnik Jerkić naglašava kako je taj prostor perspektivna vojna lokacija te da je odvojen od prostora koji se povezuje s ratnim događanjima. Neki pokušavaju opstruirati taj projekt, ali Jerkić kaže kako je sve transparentno i jednako za Prvu, Drugu i Treću pješačku pukovniju.

„Nismo opterećeni datumom otvorenja, u fazama rekonstrukcije bit će moguće ući i pogledati ono što je vrijednost HVO-a. Kroz godine organiziramo i Dane otvorenih vrata gdje dolaze djeca iz srednjih i osnovnih škola i upoznaju se s povijesti HVO-a“, objasnio je general-bojnik Jerkić.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori