Ovaj tjedan SAD okuplja saveznike kako bi pojačao pritisak na Rusiju i podržao Ukrajinu

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

Američka vlada će ovaj tjedan nastojati okupiti saveznike kako bi povećala ekonomski pritisak na Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu i ojačala potporu Kijevu, očekuje se da će danas objaviti viši dužnosnik američkog ministarstva financija.

Podtajnik ministarstva financija Jay Shambaugh naglasit će nepokolebljivu predanost Sjedinjenih Država Ukrajini u govoru u Institutu Brookings dok se globalni financijski dužnosnici okupljaju u Washingtonu na proljetnim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, prema izvatcima njegova govora do kojih je došao Reuters.

Shambaugh, koji je u veljači putovao u Kijev s ministricom financija Janet Yellen, rekao je da se trenutačni inflatorni pritisci ne mogu odvojiti od rata i njegovih gospodarskih posljedica.

– Sjedinjene Države udvostručuju napore da okupe našu globalnu koaliciju saveznika na proljetnim sastancima. To znači jačanje gospodarske pomoći za ukrajinsku vladu i narod te nastavak uskraćivanja Putinu prihoda i vojne opreme koja mu je potrebna za nastavak njegovog ilegalnog rata, rekao je u pripremljenom govoru.

Shambaugh je istaknuo da su Sjedinjene Države pružile gotovo 50 milijardi dolara pomoći — uključujući više od 23 milijarde dolara proračunske potpore — Ukrajini tijekom prošle godine, te će nastaviti stajati uz ratom razorenu zemlju “sve dok bude potrebno”. “

Shambaugh je istaknuo četverogodišnji program MMF-a vrijedan 15,6 milijardi dolara koji je Ukrajini odobren 31. ožujka kao još jedan ključni oblik potpore i način da se pomogne naporima Ukrajine da ojača dobro upravljanje.

– Gledajući unaprijed, Ukrajina će trebati potporu širokog spektra donatora dok se oporavlja i obnavlja. Kao međunarodna zajednica, možemo se okupiti kako bismo riješili najhitnije i specifične potrebe – područja s velikim utjecajem koja mogu pomoći Ukrajini da ponovno pokrene svoje gospodarstvo i vrati raseljene Ukrajince kući kada to uvjeti dopuštaju – rekao je.

Ministarstvo financija također se ponovno usredotočilo na provedbu sankcija čiji je cilj uskratiti Putinu “prihode, tehnologiju i inpute koji su mu potrebni za poticanje te ilegalne invazije”.

Shambaugh je rekao da su zapadne sankcije, embargo i ograničenje ruskih cijena nafte doveli Moskvu do rekordnog deficita, dok su njezini prihodi od nafte i plina pali za gotovo polovicu u odnosu na prethodnu godinu.

 

rtv-hb.com/  https://rtv-hb.com//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)