Stojanović dao suglasnost za formiranje nove Vlade Federacije BiH

Vrijeme:2 min, 50 sec

 

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović nakon današnje sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Sarajevu dao je suglasnost za imenovanje nove Vlade Federacije BiH.

Na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice Stojanović je svoju odluku obrazložio “prije svega zbog stanja sadašnje Vlade FBiH, koja je četiri i pol godine u tehničkom mandatu i koja u ovom trenutku nema tri ministra”.

– Smatram da je ovo bolje rješenje nego bilo što drugo. Želio sam prije svega da Vlada, predvođena SDP-om, bude u potpunosti pošteđena svih ovih kritika oko kadrova. Svjesni smo da su se pojavile dileme vezane za određene kadrove, ja sam u svom pismu predsjednicama pokazao da SDP nema problem da se analizira bilo kakva povijest bilo kojeg kandidata iz SDP-a, ali isto tako očekujem od koalicijskih partnera da vode računa o kredibilitetu Vlade i da sporne kadrove koje su predlagali da ih eventualno promijene. Na moju žalost predsjednici stranaka kojima sam uputio pismo ne žele promijeniti svoje kadrove – kazao je Stojanović.

Sporni kandidati za njega su bili Anel Kljako (NES), Sanja Vlaisavljević (HDZ) i Almin Hopovac (SDP).

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u obraćanju medijima kazao je da na sjednici Predsjedništva SDP BiH nije bilo nikakvih povijesnih odluka, a pogotovo nikakvih podjela na frakcije.

– Razmatrali smo aktualnu situaciju u BiH i pitanje implementacije izbornih rezultata. Imali smo situaciju koju je potpredsjednik FBiH Igor Stojanović problematizirao i otvorio dodatna pitanja oko imena i kadroviranja u Vladi FBiH. I ja sam dan – dva ranije također postavio pitanje imenovanja ministara. Pokušali smo učiniti sve što je bilo u našoj moći da probamo intervenirati i uticati na kadroviranje. Nismo naišli na razumijevanje partnera, oni su ostali pri svojim stavovima pri čemu nemamo nikakvo zakonsko uporište niti postoji zakonska zabrana za kandidiranje bilo koga od ovih ljudi o kojima govorimo – kazao je Nikšić.

Navodi da se u međuvremenu otvorilo pitanje i ministra iz reda SDP-a Almina Hopovca, koji je po njegovim riječima na poseban način, dva dana nakon što je objavljeno da će biti kandidat za ministra, dobio optužnicu koja je poslana na potvrđivanje u okviru pravosudnog sustava.

– Naravno da se i na Hopovca kao i na sve druge kandidate odnosi zakon, vidjet ćemo kako će se razvijati ta situacija, mi krećemo od pretpostavke presumpcija nevinosti – kazao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a je najavio da će potpisana odluka Stojanovića o davanju suglasnosti za imenovanje nove Vlade FBiH večeras ili ujutro biti u uredu predsjednice FBiH Lidije Bradare, na osnovu koje očekuje da sazove sjednicu Zastupničkog doma.

– Ne pada nam na pamet da na Zastupničkom domu donesemo bilo kakvu protuustavnu odluku, ali ćemo jasno demonstrirati da imamo parlamentarnu većinu koja traži da im se omogući formiranje Federalne vlade. Želim biti precizan kada govorimo o rokovima, 6. travanj je rok u kojem bi trebalo da se imenuje Vlada FBIH na sjednici Zastupničkog doma – zaključio je Nikšić.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović još je u petak najavio da će Stojanović danas dati suglasnost.

“Čini mi se da je partner uzeo dan, dva da nešto usuglašava. Mislim da će se raditi da se provjeri podobnost nekih kandidata koji su tamo predloženi. Mi smo svoje kandidate dali u utorak i svako može komentirati i tu ne očekujem probleme. Mislim da će Stojanović u ponedjeljak dati suglasnost”, najavio je Čović u petak.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori