Kamo su “nestale” goleme devizne pričuve Hrvatske narodne banke?

Vrijeme:1 min, 13 sec

 

Osvrt Ante Samodola što ga je još 20. veljače postavio na vlastitu blogu anteportas.hr, u kojem bavi temom što se pri ulasku u eurozonu dogodilo s deviznim pričuvama Hrvatske narodne banke, prošao je u hrvatskoj javnosti gotovo neprimijećeno. A riječ je o “nestaloj” količini sredstava usporedivoj s troškom izradnje 94 Pelješka mosta i većem od ukupnih godišnjih proračunskih rashoda u Republici Hrvatskoj. Guverner HNB-a Vujčić dužan je hrvatskom narodu dati razumljivo objašnjenje što se zapravo dogodilo.

 

Na kraju dužeg stručnog prikaza i objašnjenja, Samodol zaključuje: “Ostali smo bez programa podrške gospodarstvu kroz EU monetarnu politiku, ali i bez deviznih rezervi. Hrvatska koja preko HNB čini 0,6595% temeljnog kapitala ECB-a od 8,8 milijardi eura, unijela je 26 milijardi eura u Eurosustav, što je tri puta više od ukupnog  temeljnog kapitala ECB-a.”

Ante Samodol (Drniš, 25. listopada 1965.) hrvatski je ekonomist specijaliziran za financije, poduzetnik i visokoškolski nastavnik. Od 2006. do 2011. bio je predsjednik Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), dok je na vlasti bila Hrvatska demokratska zajednica. Samodolu je 31. prosinca 2011. godine istekao mandat, a nova Vlada, koju je predvodio Zoran Milanović, nije mu ga produžila. Nove HDZ-ove postave nisu ga opet angažirale. Analiza se može pročitati na ovoj poveznici:

Devizne rezerve

Povezano:

Je li otvorena Pandorina kutija: Kontorverznom akcijom krenuli u spašavanje PIGS zemalja

 

Ante Samodol, anteportas.hr/Hrvatsko nebo