HDZ i Osmorka u petak žele definirati Vladu FBiH: Sa Schmidtom il’ bez Schmidta

Vrijeme:2 min, 0 sec

 

Sastanak je najavio prošlog tjedna Dragan Čović

U petak u središnjici HDZ-a u Mostaru bit će održan sastanak stranaka Osmorke i HDZ-a, a ključna tema na stolu je definiranje konačnog dogovora za vladu FBiH.

Sastanak je najavio prošlog tjedna Dragan Čović, kazavši da će se sastati s liderom SDP-a Nerminom Nikšićem u cilju definiranja konačnog sporazuma. Međutim, kako Klix.ba saznaje sastanku bi trebali prisustvovati i ostali predstavnici Osmorke, a to su Elmedin Konaković (NiP), Edin Forto (Naša stranka), Semir Efendić (SBiH), Nermin Ogrešević (NES), a vjerojatno i predstavnici BHI KF i PDA.

Ideja HDZ-a je da se u konačnom sporazumu definiraju detalji u vezi podjele ministarskih pozicija, resora i slično. Ono što se može očekivati od ovog sastanka jeste da se definiraju svi ti detalji i da se napravi pritisak prije svega na SDA koja ne želi dati potpis za formiranje vlasti u kojoj nema SDA.

Ono što treba istaći jeste da početkom aprila ističe zakonski rok za formiranje nove vlade FBiH. S obzirom da SDA vjerojatno neće dati potpis za vladu, jedina opcija koja u trenutnim odnosima političkih snaga može napraviti prevagu je nova intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Ono što Schmidt može uraditi je donijeti odluku da je za imenovanje nove vlade dovoljno da dva od tri člana rukovodstva FBiH daju svoj potpis i da većina u Predstavničkom domu izglasa vladu. Ipak, ključno pitanje da li bi ta odluka bila privremena, koja bi važila samo u ovom ciklusu ili trajna. Na trajnu odluku bi pristale vjerojatno sve stranke izuzev HDZ-a. I to otvara prostor za drugi problem.

Zanimljivo je da su NES i SBiH ranije rekli da neće participirati u vladi ukoliko ona bude omogućena nekom privremenom mjerom.

Stoga će sastanak u petak u Mostaru vjerojatno otkloniti mnogo toga i u konačnici će biti vjerojatno i poruka visokom predstavniku da li da nametne privremenu ili trajnu odluku. U svakom slučaju HDZ i Osmorka u petak iz Mostara žele poslati poruku da postoji jasna parlamentarna većina za vlast, ali koja je trenutno nemoguća upravo zbog Schmidtove odluke i ojačanog etničkog elementa u procesu formiranja vlasti preko Doma naroda, na čemu je insistirao prije svega HDZ.

Sve upućuje da će Schmidt biti taj koji će morati presjeći, samo je pitanje, privremeno i u korist samo HDZ-a ili trajno u korist sprečavanja svake buduće blokade.

 

Vrisak.info/  https://www.vrisak.info//Hrvatsko nebo