BURNO U PARLAMENTU BIH O SPORNOM PRIJEDLOGU KOMŠIĆEVACA/ ČUDIĆ BEGIĆU: Ako još jednom zaprijetite tim prstom, po njemu ćete i dobiti

Vrijeme:2 min, 44 sec

 

– Nakon što Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatilo dopune Kaznenog zakona BiH kojim se kažnjava narušavanje suvereniteta BiH, zastupnici su otvorili raspravu u kojoj su uglavnom optuživali jedni druge, od toga da je zakon loše napisan do toga da je nekome cilj rušenje suvereniteta.

S jedne strane, zastupnici opozicije koji dolaze iz bošnjačkih odnosno sarajevskih stranaka optužili su ostale, prije svih HDZ Bih i SNSD, da su oni za narušavanje suvereniteta koje je, po njihovom mišljenju, ustavno i prihvatljivo.

Inače, na samoj sjednici Ustavnopravnog povjerenstva protiv izmjena Kaznenog zakona bili su Marinko Čavara iz HDZ-a, Nebojša Radmanović i Obren Petrović iz SNSD-a te Milan Petković iz Ujedinjene Srpske, dok su za dopune glasovali Šerif Špago i Amor Mašović iz SDA te Albin Muslić iz SDP-a.

Suština izmjena Kaznenog zakona kojeg su predložili zastupnici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš je u tome da “onaj tko svojim političkim ili drugim javnim djelovanjem podriva suverenitet BiH, omogućavajući bilo kojem subjektu međunarodnog prava da utječe na proces donošenja ustava, zakona, odluka ili drugih akata BiH ili sudjelovanje u donošenju ustava, zakona, odluka ili drugih akata BiH, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina”.

“Ako netko ima problema s ovakvom promjenom Kaznenog zakona, on ima problem sa suverenitetom BiH. Čak i ono što je definirano preambulom Ustava BiH nije u skladu s Ustavom”, rekao je Dunović.

Osim Dunovića, izmjene Kaznenog zakona “branio” je i sam Begić iz DF-a, koji je u jednom trenutku zastupnicima rekao da “lupaju gluposti”. Na kraju, Denis Zvizdić, predsjedatelj Zastupničkog doma, Begiću je uskratio pravo na riječ po toj točki dnevnog reda. U jednom trenutku Begić je mlatio prstom, nakon čega mu je Sabina Čudić, zastupnica Naše stranke, rekla: “Ako još jednom zaprijetite tim prstom, po njemu ćete i dobiti”.

“Kao pravoslavac prekrstio sam se kada sam vidio dopune Kaznenog zakona. Znam što je poenta zakona, smetaju vam Milorad Dodik i paralelne i specijalne veze sa Srbijom”, rekao je Milorad Kojić, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On se upitao treba li, prema predloženim izmjenama Kaznenog zakona BiH, Bosna i Hercegovina izići iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na to da se tamo navodi da će svoje zakonodavstvo usklađivati s EU. Također, upitao je i što je s EBRD-om, Svjetskom bankom, EIB-om i ostalim financijskim institucijama koje obično traže izmjene odluka ili zakona za povlačenje kredita.

“Ovaj nacrt nisam shvatio ozbiljno, toliko je laički napisano i bilo bi me sramota da ovako nešto uputim u parlament. Ovdje netko nije htio konzultirati pravnike. Imamo napad na ustavno uređenje i samim tim tko napada na Ustav napada i na suverenitet. Ovo je dupliranje propisa i ustavni poredak je već zaštićen zakonom”, rekao je Milan Petković, zastupnik Ujedinjene Srpske.

Očekivano, dio rasprave vodio se i u vezi s pozicijom visokog predstavnika, s obzirom na to da prema odredbi zakona koja je predložena zastupnici iz Republike Srpske tvrde da Christian Schmidt , kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, treba biti uhićen i osuđen na pet godina zatvora. Također, skrenuta je pažnja na to da BiH ne može govoriti o suverenitetu kada ima visokog predstavnika koji može nametnuti i izmjene Ustava, izmijeniti zakon ili donijeti novi.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori