SVETAC DANA “Sveta Matilda”

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

14.ožujka

Njemačka kraljica. Prva kraljica koju Nijemci štuju kao svoju sveticu, premda nikada nije službeno proglašena svetom. Bila je uzorna žena, vladarica natprosječne inteligencije, obdarene izvanrednom brigom za siromahe i postojanošću u molitvi. Imala je povjerenje velikih i malih.

Na današnji je dan 968. godine u zadužbini Quedlinburg umrla uzorna žena, vladarica natprosječne inteligencije, obdarene izvanrednom brigom za siromahe i postojanošću u molitvi. Bila je to Matilda, prva kraljica koju Nijemci štuju kao svoju sveticu, premda nikada nije službeno proglašena svetom. Matilda je rođena oko 895. godine u Engeru u Saskoj. Roditelji su je povjerili na brigu redovnicama jedne družbe gdje joj je baka bila opatica. Glas o Matildinoj jedinstvenosti pročuo se i do vojvodskog sina Henrika koji je poslije postao kralj.

Budući je Matilda imala poziv za obiteljski život, zavoljela je Henrika i s njim živjela u skladnom braku. Njihov najstariji sin Oton je kao Oton Prvi postao i rimski vladar. Nakon muževljeve smrti i smrti najmlađeg sina, Matilda se povukla iz kraljevskoga života. Pomagala je siromašnima, a savjetima je vodila sina u upravi zemljom. Matilda je 967. osjetila da joj se bliži kraj, pa se povukla u svoju zadužbinu u kojoj je već bio pokopan njezin muž. Njezin unuk Wilhelm, nadbiskup Mainza, podijelio joj je bolesničko pomazanje, a na povratku kući iznenada je umro, 12 dana prije svoje bake Matilde.

Zaštitnica je kraljica, udovica i djece u smrtnoj opasnosti.  Sveta Matilda, moli za nas!

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo