Zašto ruska strategija napada na infrastrukturu ne funkcionira: Zapadni dužnosnici imaju teoriju

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

Vojni analitičari proučavat će najnovije podatke, tražeći što ruski izbor oružja govori o taktici Moskve i preostalim zalihama. Prije današnjih napada, promatrači su se počeli pitati hoće li Rusija ustrajati u strategiji za koju se čini da ne funkcionira

Dogodio se prvi veći koordinirani val ruskih napada na elektroenergetsku infrastrukturu Ukrajine u gotovo mjesec dana. Iako je posljednjih tjedana bilo napada na elektroenergetske objekte, ovo je najduži razmak od početka napada početkom listopada. Kako ističe BBC, primjetno je kako je priroda ruskih napada na infrastrukturu postala takva da se događaju s vremena na vrijeme. Zapadni dužnosnici vjeruju da to ukazuje na nedostatak preciznog navođenog oružja, posebno projektila, potrebnog za izvođenje takvih napada s bilo kakvom mjerom učinkovitosti.

“Treba im vremena da prikupe određeni broj preciznog oružja prije nego što mogu izvesti koordinirani događaj”, rekao je jedan dužnosnik ranije ovog tjedna. Ukrajinska vojska je, također, postala prilično vješta u presretanju nadolazećih projektila i dronova. Preliminarni podaci pokazuju da je značajan dio korištenog oružja oboren, uključujući više od 70 posto krstarećih projektila i polovicu dronova. Prema Valeriju Zalužnom, glavnom zapovjedniku ukrajinske vojske, još je osam projektila spriječeno nečim što je opisao kao “organizirane protumjere”.

Dio oružja, poput protubrodske rakete dugog dometa Kh-22, koja strmo pada na cilj s iznimno velike visine, teško je presresti. Isto vrijedi i za protuzračni projektil S-300 koji nikada nije bio dizajniran za napad na ciljeve na zemlji, ali koji se u posljednjih šest mjeseci sve više koristi u toj ulozi.

Vojni analitičari proučavat će najnovije podatke, tražeći što ruski izbor oružja govori o taktici Moskve i preostalim zalihama. Prije današnjih napada, promatrači su se počeli pitati hoće li Rusija ustrajati u strategiji za koju se čini da ne funkcionira.

Unatoč ogromnoj šteti nanesenoj ukrajinskoj elektroenergetskoj mreži u proteklih šest mjeseci, zemlja nije bačena na koljena i većina Ukrajinaca odavno se navikla na isključenja struje, neugodnosti i povremene opasnosti. Ukrajinski inženjeri uspješno su održali protok struje diljem zemlje, unatoč gubitku mnoštva transformatora, prekidača i drugih ključnih komponenti.

U Kijevu i drugim gradovima nedavno su ponovo upaljena ulična svjetla, nudeći olakšanje pješacima koji su navikli kretati se po zamračenim područjima, osvjetljavajući si put samo s mobilnim telefonima. Ipak, situacija je i dalje neizvjesna i dužnosnici znaju da Rusija još uvijek može prouzročiti ogromnu štetu. Pitanje je: Koliko dugo?

Vecernji.hr/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)