SARAJEVO/KONAKOVIĆ S TAJANIJEM I SCHALENBERGOM: Puno nam znači dolazak prijatelja u BiH, pratit ćemo vanjsku politiku EU

Vrijeme:1 min, 34 sec

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antoniom Tajanijem i ministrom za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexanderom Schallenbergom.

Konaković je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, kazao da je fokus na BiH nažalost vraćen zbog agresije Rusije na Ukrajinu i opasnosti da se na ovom dijelu ne aktiviraju loša događanja.

– Moram naglasiti važnost lobiranja Austrije i Italije za dobijanje kandidatskog statusa BiH. Razgovarali smo i o mogućem biznis forumu u Italiji, o Austriji kao važnom partneru. Jako nam puno znači dolazak prijatelja u BiH – rekao je i naglasio da su naredne godine izbori u Europskom parlamentu i zato naglašava da je ova godina jako bitna za našu zemlju.

Pozvao je sve da se uozbilje i iskoriste priliku.

Konakovic je dodao da su razgovarali o tome kako BiH treba pratiti vanjsku politiku EU.

– EU od nas očekuje da pratimo politiku EU i ja s čela ovog ministarstva mogu potvrditi da će se to dogoditi. Drugo pitanje o kojem smo razgovarali su ilegalne migracije – rekao je i dodao da su razgovarali o suradnji i jačanju granica i naglasio da je usvajanje proračuna bitno, a ono će se danas naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH.

Osim sastanka s Konakovićem ministri će se sastati i s članovima Predsjedništva i predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto. Austrijski mediji navode da je u sklopu njihove jednodnevne posjete planiran i sastanak s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Christianom Schmidtom, te posjeta nacionalnim kontigentima EU misije EUFOR Althea.

Kako je priopćeno iz austrijskog ministarstva vanjskih poslova, tijekom razgovora s bh. dužnosnicima Schallenberg i Tajani žele “naglasiti poziv na reforme, posebno u oblasti vladavine prava i izbornog zakona”. Navodi se da su Schallenberg i Tajani u zajedničkom tekstu napisali kako “2023. mora biti godina napretka za Bosnu i Hercegovinu”.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)