Bosanski Brod/Obilježena 31. obljetnica 101. Bosanskobrodske brigade HVO-a

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

U Bosanskoj Posavini je 3. ožujka obilježena 31. obljetnica osnivanja 101. Bosanskobrodske brigade (BBB) Hrvatskog vijeća obrane, prve postrojbe u BiH koja je pružila aktivan otpor tadašnjem neprijatelju.

Preživjeli hrvatski branitelji i ostali vjernički puk Bosanske Posavine u molitvi su se sjetili svojih 426 poginulih i nestalih branitelja te brigade.

„Mi imamo i pobjede i cilj“

U župnoj crkvi Sv. Ilije proroka u Bosanskom Brodu misu zadušnicu za poginule, nestale i umrle branitelje predvodio je mons. Pero Zeba, umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije. Suslavili su domaći župnik vlč. Antonio Čutura i plehanski gvardijan fra Anto Tomas. Misu je pjevanjem animirao fra Ivan Marić, derventski dekan.

Svjestan koliku su žrtvu podnijeli preživjeli branitelji mons. Zeba u homiliji ih je pozvao da, kao što su u ratu budno čuvali svoj dom i domovinu, i sada budu budni čuvajući ono što im je najsvetije. „Nismo  tada bili lutalice, nismo bili ni nasilnici, ni osvajači s isukanim mačem. Bili smo samo dobri i odgovorni čuvari vlastitog doma. Oni koji su svoj život dali za svoj dom oni su sveti“, ustvrdio je propovjednik te posvijestio kako je „domovina naša na nebesima“ te poručio: „Ovdje sada kao zemaljski putnici mi nismo borci bez cilja, nismo putnici koji ne znamo kamo. Mi imamo i pobjede i cilj. Vama, preživjelim braniteljima, želim da u vašem srcu bude široki osmjeh i pouzdanje, u životu sokolova krila rodoljuba i čovjeka obitelji koji leti i ne da se tako lako srušiti u ponor, u blato, u baruštinu. Svetinje iz kojih je krenulo u domovinu u domovinske nevolje još uvijek žive u srcima. Crkva za njih moli. Moli i za vas i vaše zdravlje.“

Molitve za poginule katolike i muslimane

U organizaciji članova Udruge dragovoljaca i veterana 101. Bosanskobrodske brigade cjelodnevni program je u jutarnjim satima započeo paljenjem lampiona i polaganjem vijenaca po mjesnim grobljima. Kako je u toj brigadi bilo i branitelja muslimanske vjeroispovijesti na Mezarju u Kolibama Gornjim za njihove je duše proučena fatiha.

Na gradskom groblju u Bosanskom Brodu kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima vijence i lampione položili su roditelji i rodbina poginulih i nestalih, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici vojnih i civilnih vlasti Bosne i Hercegovine, a molitvu je predvodio župnik Čutura.

Stradalo 1 417 branitelja

U druženju poslije mise u župnim prostorijama Ivo Đogaš predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. BBB, koja je i ove godine bila organizator sjećanja, naglasio je kako se svake godine na taj dan prigodnim programom prisjećaju svojih najhrabrijih vitezova, koji su u obrani svoje rodne grude bili spremni na najveću žrtvu – svoje živote. Tom je prigodom ukratko predstavio sve akcije u kojima je 101. BBB kroz pet godina djelovala na bojištima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Podsjetio je kako je kroz tu brigadu prošlo 4 995 pripadnika, od kojih je 426 poginulo, a 1 417 stradalo u borbenim djelovanjima, uz nekoliko koji se vode kao „nestali“. Naglasio je, da iako nisu uspjeli sačuvati svoju rodnu grudu, uspjeli su sačuvati mogućnost življenja Hrvata u BiH, da budu ravnopravan narod, te da im je zadaća i dalje se zalagati za ravnopravnost svih naroda u BiH i svjedočenju istine o Domovinskom ratu. Dodao je kako ih poginuli branitelji zadužuju brinuti se za članove njihovih obitelji kao i za one branitelje koji nisu ostvarili svoja prava. Zahvalio je nazočnima što tim sjećanjem otimaju zaboravu i čuvaju sjećanje na svoje suborce te iskazao želju da tu tradiciju nastave i prenesu na buduće generacije.

Molitva u Slavonskom Brodu

Kako je velik dio poginulih hrvatskih branitelja pokopan u Slavonskom Brodu drugi dio programa nastavljen je u popodnevnim satima u tom gradu polaganjem vijenaca, paljenjem lampiona kod središnjeg križa na Gradskom groblju.

U cjelodnevnom programu sudjelovali su članovi obitelji i rodbina poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata, predstavnici braniteljskih udruga HVO-a i HV-a, izaslanik Hrvatskog generalskog zbora Ivan Obrovac, te predstavnici vojnih i političkih vlasti BiH i Hrvatske.

 

 

Odgovori