GRČKA/Otkriveno što je šef stanice rekao strojovođi prije fatalnog sudara vlakova

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Svega nekoliko riječi, koje je šef stanice u Larisi izgovorio strojovođi putničkog vlaka koji je prometovao iz Atene ka Solunu, mogle bi biti razlog što je došlo do frontalnog sudara s teretnim vlakom koji je prometovao ka Larisi.

U nesreći je stradalo najmanje 40 ljudi, a više od 90 je ozlijeđeno.

Kako javlja Protothema, vrlo je vjerojatno da su ove riječi bile fatalne za vlak u kojem je bilo 370 putnika i članova posade.

“LAR 62, prođite kroz crveno izlazno svjetlo dok ne dođete do ulaza u Nei Pori”, navodno su riječi glavnog čovjeka stanice u Larisi upućene strojovođi koji je u vagonima prevozio više od 350 duša, prenosi pisanje grčkog medija Telegraf.

Inače, Nei Pori je prva stanica poslije Larise.

Upućeni izvori kažu da je “prema onome što je do sada priopćeno, načelnik stanice rekao policiji da je dao nalog za promjenu kolosijeka, što sustav nije proveo”.

“S obzirom na to da se incident dogodio na otprilike 25 kilometara od željezničke stanice i mjesta promjene kolosijeka, da je šef stanice shvatio da se vlak kreće unazad, naredio bi da oba vlaka zaustave prije nego što se sretnu”, dodali su isti izvori.

Izvori upućeni u slučaj objašnjavaju da to vjerojatno znači da šef stanice, koji je uhićen u srijedu u podne, nije shvatio da je dao pogrešnu komandu i da je putnički vlak prebacio na “silaznu” liniju za Atenu na kojoj je teretni vlak već bio u pokretu.

Isti izvori su, međutim, pojasnili da dio odgovornosti, očigledno manji, snose obojica strojovođa jer su obavezni razgovarati jedni s drugima, a također i s Hellenic Train-om jer vlakovi imaju GPS.

 

hms.ba/ https://hms.ba/  /Hrvatsko nebo

Odgovori